Druhé tehotenstvo je vždy náročnejšie ako to prvé. Prečo?

Je úžasné, ako sa každé ďalšie tehotenstvo môže líšiť od toho predchádzajúceho. V každom prípade, je vysoko pravdepodobné, že druhé tehotenstvo bude vyčerpávajúcejšie ako to prvé. A tu je dôvod, prečo…

Už máte dieťa, o ktoré sa musíte postarať

Staršie dieťa potrebuje pozornosť a matka si nemôže oddýchnuť keď to najviac potrebuje. Niektoré deti sú podvedome žiarlivé a správajú sa horšie ako obvykle. Z tohto dôvodu k nim musíte byť citlivejšie a pozornejšie.

Organizmus už nie je taký silný

Ďalším dôvodom, prečo je druhé tehotenstvo únavnejšie je, že telo sa počas prvého tehotenstva prirodzene opotrebuje a už nie je také silné, ako predtým. Preto je nutné dopĺňať jedálniček o vitamíny a vápnik.

 

Trvalý nedostatok spánku

Lekári odporúčajú dve hodiny spánku navyše na zlepšenie zdravia a prípravu na bezsenné noci. Oceníte to najmä vtedy, keď už bude dieťatko na svete. Avšak s malým dieťaťom je ťažké zabezpečiť si čo i len 8-hodinový spánok.

Nepravidelné stravovanie

S dieťaťom, ktoré si neustále vyžaduje pozornosť, je pre matky ťažké naplánovať si svoj vlastný jedálniček. Nedostatok výživy môže okrem nadmernej únavy spôsobiť závraty, nepríjemné pocity, nevoľnosť a bolesti hlavy.

Odborníci odporúčajú medzi narodením detí prestávku, aby sa matka mohla zotaviť a deti sa stali samostatnejšími. No v prípade, že už ste tehotná druhýkrát a vaše prvé dieťa je ešte malé, neváhajte požiadať o pomoc svojich blízkych.

A aké bolo vaše druhé tehotenstvo?

Chod hore