Po tom, ako sa dočítate, čo všetko dokáže ananás spraviť, ho už nikdy nebudete chcieť prestať jesť!

Ananás je skvelou prevenciou proti rakovinotvorným bunkám a antioxidantom. Obzvlášť najlepšie prospešný pre ženy, keďže obsahuje látky, ktoré obnovujú pokožku a navrátia jej pružnosť. Toto je najviac viditeľné na ženských prsiach, ktoré vekom strácajú tvar. Fajčenie, nadmerné množstvo alkoholu a kávy môže tento problém zhoršovať, ale ananás dokáže robiť s vaším telom zázraky a výsledky si rýchlo všimnete.

healthyfoodteam.com

Vyskúšajte tento ananásovy smoothie a spoznajte novú chuť zdravia 🙂

1 šálka nadrobno nakrájaného ananásu

1/4 šálka ananásovej šťavy

1/2 šálky jogurtu

1/4 šálky vody

3-4 kocky ľadu

 

Všetko spolu hodíte do mixéra a rozmixujete. Podávajte ráno alebo po športovom výkone.

Zdravé účinky ananásu:

Artritída: Keď ide o zdravotné výhody, ananás je zdravý vďaka jeho schopnosti znížiť zápal kĺbov a svalov, hlavne takých, ktoré sú spojené s artitídou, chorobou, ktorá postihuje niekoľko miliónov ľudí na celkom svete. Obsahuje vzácny enzým, bromelaín, ktorý dokáže rozložiť zložité proteíny, má aj dôležité protizápalové úžitky. Tento enzým dokáže zredukovať príznaky artritídy.

Krvný obeh: Okrem prospešných vlastností draslíka, vám ananás poskytne zásoby medi, ďalšieho potrebného minerálu, ktorý sa zúčastňuje mnohých procesov v tele, pomáha aj pri tvorbe červených krviniek. Vysoké množstvo červených krviniek zvyšuje zásoby kyslíka v rôznych orgánoch a umožňuje ich optimálne fungovanie.

Oči:  Áno, vidíte to správne, jeden zo životne dôležitých orgánov pre život. Ananás je spojený s prevenciou pred typickými očnými problémami, ktoré vekom prichádzajú. Ananás obsahuje betakarotén, ktorý slúži ako predísť pred makulárnou dekeneráciou. Postihuje najmä starších ľudí, takže pre dedkov a babky je to skvelým pomocníkom.

Krvný tlak: Zdroj mnohých minerálov, taktiež bohatý na draslík. Je to jeden z potrebných minerálov v tele a jeho nedostatok nie je vhodný. Draslík je potrebná zložka, ktorá uvoľnuje krvný tlak a znižuje povlak v artériach a cievach.

Imunitný systém: Jediná porcia ananásu obsahuje 130 % dennej potrebnej dávky vitamínu C, čo z neho robí jeden z najbohatších a najchutnejších zdrojov kyseliny askorbovej. Úžitky vitamínu C sú všestranné, od redukovania chorôb až po zlepšenie imunitného systému tým, že povzbudzujú  činnosť bielych krviniek, a taktiež funguje ako antioxidant proti škodlivým vplyvom voľných radikálov. Škodlivé vedľajšie produkty látkovej premeny, voľné radikály, môžu poškodiť rôzne sústavy v tele a ich činnosť, a tiež premeniť zdravé bunky na rakovinové. Vysoký obsah vitamínu C v ananáse tvorí pred týmto skvelú ochranu.

Väzivo a bunky: Napriek tomu, že tento úžitok vitamínu C sa často neberie na vedomie, zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu. Kolagén je nevyhnutný proteínový základ ciev, kože, orgánov a kostí. Vysoký obsah vitamínu C v ananáse podporuje hojenie rán, a chráni telo pred infekciami a chorobami.

Kašeľ a nádcha: Nielen, že ananás obsahuje vitamín C ale bromelaín je super prospešný pri znížení tvorby hlienov, v dýchaciom trakte pri infekcií a chorobe.

Ústa: Antioxidanty, ktoré chránia pred rakovinou ústnej dutiny, obsahujú ananás a adstringencium, ktorý posilňuje ďasná, a tým zabezpečuje zdravie zubov. ananás je často odporúčaný ako prirodná liečba pri vypadávaní zubv a krvácaniu ďasien.

Kosti: Ananás je bohatý na kalcium, ktorý pomáha k tomu aby posilnil kosti, dokonca je bohatý na mangán, ten je potrebný pre ich zdravie obnovu a rast. Jedna porcia ananásu obsahuje 70 percent dennej dávky mangánu.

Na záver iba dodáme, že bromelaín je vhodný na rozklad a trávenie ťažkých jedál ale všetkého veľa naraz škodí. Bromelaín je chemikália, ktorá môže viesť k  „predávkovaniu“ čo môže mať za následok vzniku hnačiek bolestí hlavy a zvracanie. Zistilo sa však, aby ho tehotné ženy nezjedli príliš veľa, čo by mohlo v ojedinelých prípadoch viesť dokonca až k potratu.

Chod hore