Tip na knihu: Dobrodružný triler z Amazonského pralesa

Amazónia so svojimi dobrodružnými príbehmi a mýtickou legendou o Stratenom meste sa na desaťročia stala príťažlivým magnetom a námetom pre mnohé romány. O to prekvapujúcejšia je odvaha slovenského autora Mareka Boška, ktorý tiež siahol po dobrodružnej téme z amazonského pralesa.
A urobil to skvele.
Jeho Vtáčkar je presvedčivý, nesmierne napínavý príbeh. Je natoľko autentický, akoby sám autor bol členom dobrodružnej výpravy.

 

Brazílsky magnát Carlos Vargas pozve entomologičku Líviu Sánchezovú do svojho prepychového domu, aby ju nalákal na výpravu do amazonského pralesa. Ukáže jej video istého Američana – podarilo sa mu na ňom zachytiť motýľa Morpho purpureus, ktorý vyhynul pred dvesto rokmi.
Lívia je objavom nadšená a prisľúbi účasť. Vargas podvodným spôsobom donúti zúčastniť sa výpravy aj profesora Simona Rimmela, ktorého doménou sú indiánske jazyky. Skupinu doplnia aj najatí ochrancovia, skôr žoldnieri, ktorí ich majú strážiť.

Časom však Lívia so Simonom  postrehnú, že niečo na celej výprave nesedí. Upútajú ich poznámky tučného a nemotorného IT experta Ribbsa, ktoré nedávajú zmysel, ale sú určitým varovaním.  Rozuzlenie príde až nakoniec a veľmi prekvapí.

 

Vo Vtáčkarovi si vychutnáme drsné prostredie amazonského pralesa, dobrodružnú zápletku s nečakaným koncom, nevyspytateľné správanie domorodcov a záhadu okolo postavy Luisita, ktorý sa vyfarbí v záverečných kapitolách
Vtáčkar je naozaj fantastické čítanie.
Autor Marek Boško ukázal svoj talent a naplno uplatnil rozprávačské schopnosti. Na podklade historických a vedeckých dokumentov vystaval pútavý príbeh, ktorý vás bude od začiatku držať v napätí. Postupne si budete skladať mozaiku jednotlivých útržkov…aby ste na konci zistili, ako veľmi ste boli vedľa :).

Chod hore