6 výborných dôvodov prečo vstávať už o 6. ráno. Skúsiš to aj ty?

Medzi najznámejšie príslovia a porekadla patrí: Ranné vtáča ďalej doskáče. Blogger Eghosa Aihie po dobu dvoch rokov sa prebúdzal o 6 ráno a tvrdí, že tento návyk mu úplne zmenil život.

Eghosa poukazuje na 6 dôvodu, ktoré vás majú motivovať aby ste vstávali skôr. Možno vás to motivuje natoľko, že aj vy si prestavíte budík na 6:00 ráno.

  1. Budete mať čas objaviť samého seba

Mnoho ľudí nedokážu dosiahnuť svoje ciele z nedostatku pozornosti. Je jednoduché dosiahnuť rozptýlenie od svojich životných cieľov ak počas celého dňa premýšľate o tom, čo je potrebné urgentne stihnúť. Ako  všetci vieme, mozog lepšie pracuje počas prvej polovice dňa. Preto by ste tento čas mali využiť na to, aby ste svoj život dostali pod kontrolu a nedovoľte svojím emóciám aby to urobili za vás.

  1. Nájdite si čas naplánovať si deň

Ranné vtáčatka majú možnosť si svoj deň vopred, ešte pred odchodom do školy / práce naplánovať. Čím skôr si deň naplánujete, tým bude váš deň efektívnejší a produktívnejší. Kontraproduktívne je plánovanie dňa večer, nakoľko váš mozog je už unavený a preto nedokážete až tak racionálne uvažovať. Nie nadarmo sa hovorí „ráno múdrejšie večera“.

  1. Ráno je ideálny čas na to, aby ste zapracovali na svojom seba-zlepšovaní

Kto tvrdí, že hneď po prebudení musíte utekať do kancelárie? Mnohí ľudia sa sťažujú na to, že nemajú dostatok času na rodinu, zábavu alebo cvičenie. Ak ste hore už o 6-tej ráno, budete mať nejaký ten čas na to, aby ste ešte pred začiatkom pracovnej doby čo to stihli. Ak si napríklad zacvičíte v dopoludňajších hodinách, vaše telo bude mať dostatok endorfínov. Sú to hormóny šťastia, ktoré fyzickou aktivitou sa vypúšťajú do tela a to spôsobuje pocit radosti a eufórie. Počet endorfínov, ktoré vyprodukujete v dopoludňajších hodinách by vám mali zabezpečiť energiu a pocit radosti aj po zvyšok dňa.

  1. Raňajkujte

Počas života ste určite mnohokrát počuli, že raňajky sú základne jedlo dňa. Ak ste prebudený nejaký ten čas pred odchodom do práce, určite vám tento čas nebude chýbať ako ho využijete na raňajky. Štúdia John Hopkins Bloomberg School – fakulta zdravotníctva poukazuje na to, že plnohodnotné raňajky majú pozitívny vplyv a význam pre vaše zdravie. Tak ako auto potrebuje svoje palivo tak aj vaše telo potrebuje to svoje aby mohlo správne fungovať minimálne dopoludnia.

  1. Úspešní ľudia to už robia, prečo nie vy?

New York Magazine uverejnil článok Jacka Dorseyho, zakladateľa Twitteru, ktorý sa vyjadril, že on svoj deň začína o 5:30. Dorsey tento čas využíva na meditáciu a 10km beh. Tim Cook,  generálny riaditeľ spoločnosti Apple –  na emaily od kolegov a pracovných partnerov odpovedal už o 4:30 ráno. Richard Branson, zakladateľ Virginia Group je taktiež nadšenec skoršieho vstávania. Prebúdza sa o 5:45 ráno a ide do práce. Prv spraví nejakú tu prácu na PC a následne na to sa naraňajkuje.

  1. Budete dva kroky pred inými

Ako výskumníci poukazujú, zvyk vstávať skôr vám pomôže k uvoľneniu vášho preatívneho potencionálu. Okrem toho, rozvíja vaše sebavedomie, nakoľko zatiaľ čo vaši „súperi“ ešte spia, vy už plnohodnotne fungujete. Veľmi dobré a praktické je vybaviť a súčasne sa zbaviť nepríjemných záležitosti ešte pred 8-mou resp. pred začiatkom pracovnej doby. Takýto návyk vám umožni prežiť, žiť a využiť zvyšok celého dňa s vysokou úrovňou energie a pocitom, že ste si splnili nepríjemnú povinnosť (ktorá vás pravdepodobne trápila a zaťažovala). Splnením týchto nepríjemných povinnosti hneď z rána znižuje úroveň stresu a pocitu úzkosti. Taktiež, ak sa prebudíte čo i len hodinu skôr ako doteraz, mate výhodu 60 minút „dlhšieho“ dňa, čo je 7 hodín týždenne.

Voľba zmeny návyku je len na vás.

zdroj: brightside.me

Chod hore