Aj vám hovorili, že soľ je škodlivá? Teraz je čas zistiť pravdu. Budete veľmi prekvapení, ako nas klamali…

V poslednom čase sa stalo akousi módou upustiť od používania soli, vysvetľujúc to tým, že soľ a cukor sú bielymi nepriateľmi každého človeka. Aj napriek týmto postojom je soľ najbežnejšou a najpopulárnejšou potravinárskou prísadou. Je nemožné si bez nej predstaviť akékoľvek jedlo, či už je to pri bežnom alebo slávnostnejšom stravovaní.

Odborníci na výživu opakovane prízvukujú nebezpečenstvá nadmerného používania soli a volajú po znížení dennej dávky na minimum. Je soľ naozaj tak škodlivá? Dokáže bez nej naše telo fungovať?

Ukazuje sa, že vyvážený príjem vody a soli môže nielen zabrániť vzniku mnohých chorôb, ale odstrániť aj tie, ktoré už existujú. Polovica čajovej lyžičky soli a 2 litre vody denne pomáhajú udržiavať v tele vyvážený stav.

Pozitívne vlastnosti soli

  1. Soľ znižuje prekyslenie v organizme a je výbornou voľbou pri prevencii Alzheimerovej choroby či ochorení obličiek.польза соли для волос и организма
  2. Soľ zabraňuje dehydratácii a reguluje množstvo vody, ktorá prečisťuje bunky.
  3. Pomáha tiež pri liečbe astmy. Vypite pár pohárov vody dajte si na jazyk štipku soli a keď sa rozpustí, prehltnite ju.
  4. Spolu s vodou pomáha bojovať s rakovinou a zvyšuje prílev kyslíku do poškodených buniek.польза соли для кожи
  5. Soľ je taktiež skvelým antidepresívom. Zbaví vás stresu a depresie vďaka produkcii hormónu šťastia (serotonín) a hormónu na dobrý spánok (metatonín). Určite sa zhodneme na tom, že bez dostatočného množstva serotonínu nie je možné mať pozitívne myslenie.польза соли для организма человека
  6. Soľ je užitočná aj u diabetikov, pretože jej zmiešanie s vodou dokáže znížiť poškodenie ciev v oku.
  7. Zabraňuje kŕčovým žilám a výskytu metličkových žiliek.польза соли для кожи лица
  8. Pomáha zmierniť suchý kašeľ, ak si ju dáte na špičku jazyka. Okrem toho tiež odstraňuje nadbytočný hlien na pľúcach.
  9. Niektorí odborníci sa domnievajú, že vznik osteoporózy má za dôsledok nedostatok vody a soli.польза соли мертвого моря
  10. Je zodpovedná za svalový tonus. Aj to je dôvod, prečo za príčinami pomočovania stojí nedostatok soli v tele.
  11. Aktívne sa podieľa na trávení a prenosu nervových impulzov z mozgu do zvyšku tela.польза соли по болотову
  12. Pomáha s udržiavaním si sexuálnej túžby.
  13. Zbavte sa druhej brady – Bez dostatočného množstva soli začnú slinné žľazy fungovať prebytočne a cievy, ktoré im dodávajú krv, sa začnú rozširovať. Sliny sa postupne premiestnia a nahromadia práve pod vašou bradou. Takto budú z jednej brady rovno dve!польза соли морской

Aj napriek všetkým pozitívnym vlastnostiam soli existujú dôvody, prečo ju niektorí odborníci nazývajú „biela smrť“. K poškodeniu môže prísť v prípade, že ju konzumujeme v nadmernom množstve. Upcháva kanáliky a nemôže sa dostať von z tela. Výsledkom je edém a prebytočne hromadiaci sa chlorid sodný.

Nadmerný príjem soli tiež spôsobuje rôzne ochorenia obličiek, pečene, srdca. Okrem toho znižuje citlivosť chuťových pohárikov, čo spôsobuje, že prírodné potraviny sú až príliš chuťovo nevýrazné.

польза соли для организма человека

Ako môžete vidieť, soľ nie je taká strašná ako si mnohí možno myslia. Najdôležitejšie je, aby ste v jej používaní zachovávali rovnováhu presne tak, ako vo všetkých oblastiach vášho života.

Existuje niekoľko jednoduchých tipov ako so soľou zaobchádzať. Napríklad: do jedla ju pridávajte v malom množstve zakaždým, keď jedlo ochutnávate. Takto sa nestane, že by ste niečo presolili a nakoniec to ani nezjedli.

Je lepšie, ak na prípravu pokrmu budete používať hrubšie kúsky soli – spotrebujete ich omnoho menej. Jemne pomletá soľ sa používa na prípadné dosolenie jedla už priamo za stolom. Solenie je najlepšie na konci varenia, tým pádom zužitkujete oveľa menej soli.

Aký máte názor na solenie vy? Podeľte sa o tom v komentároch a nezabudnite zdieľať článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore