Chutný pečený čaj chutí ako od babičky. Urobte si ho doma aj vy. Je skvelý spoločníkom na dlhé zimné dni

Každý z nás miluje tie chvíľky pohody v kresle alebo na gauči a v ruke drží chutný a teplý čajík. Tieto okamihy dodajú každému z nás potrebnú energiu, dokonca sa pri nich aj uvoľníme a zabudneme na každodenné starosti. Veľmi obľúbený čaj, je čaj pečený, ktorý si pohodlne zvládnete urobiť sami doma.  Základom pečeného čaju je ovocie. Použite mrazené alebo čerstvé, v menšom množstve ale môžete pridať aj ovocie sušené alebo zavárané. Najväčší podiel by malo tvoriť ovocie kyslejšie, ako napríklad ríbezle, ale záleží na vašej chuti. Vyberte taký druh, ktorý pustí šťavu a váš čaj získa peknú farbu.

Skvelý je mix najrôznejšieho ovocia, pochutnáte si však aj na jednodruhovom – napríklad malinovom alebo čučoriedkovom čaji.

Aké druhy ovocia sú vhodné?

Pokojne môžete používať všetky ovocia a vytvárať tak úplne nové zmesi. Jediné čo nie je vhodné je banán

ingrediencie:
* 1 kg ovocia (môže byť mrazené i čerstvé) hrušky, jablká, pomaranče, ríbezle, slivky, mandarínky, jahody, maliny, čučoriedky
* 1200 kryštálového cukru
* 2 dcl rumu (nemusí byť)
* 1 citron
* Lyžička škorice
* 3 nemleté klinčeky

Postup: Ovocie nakrájame na kúsky (jablká a hrušky nemusíme lúpať). Vo väčšej miske zmiešame nakrájané ovocie a cukor, pridáme rum (nemusí byť), citrón (nakrájaný na kúsky), škoricu a klinčeky. Všetko dôkladne premiešame a dáme do vyhriatej rúry v hlbšom pekáči na 220 stupňov, na cca 45 minút. Pečte tak dlho, aby ovocie pustilo šťavu. Podľa toho sa riaďte čas pečenia je len orientačný, pretože každý má inú rúru. Počas pečenia občas premiešajte Po upečení, ešte horúce, dávame do pohárov, ktoré zaviečkujeme a otočíme na 5 minút hore nohami 🙂
Podávame tak, že do hrnčeka dáme 1-3 lyžičky pečeného čaju a zalejeme horúcou vodou. Necháme vylúhovať a pijeme. Vonia po tom celý dom a každý chce recept 🙂

dfgdf

zdroj:jizersky-kreativni-klub.blogspot.sk/

 

Chod hore