Tehotenstvo ako diagnóza: väčšina zamestnávateľov neprijme nastávajúce matky, ukázal výskum

Tehotné neberieme – veta, ktorú zamestnávatelia pri pohovore nepovedia nahlas, ale pri výbere spolupracovníkov rozhoduje. A to napriek tomu, že je to proti zákonu. Až tri štvrtiny tehotných žien a čerstvých matiek zažíva diskrimináciu na pracovisku a jedna devätinu v dôsledku stratí prácu, vyplýva z výskumu iniciovaného britskou vládou.
Okrem toho zakúsi jedna pätina matiek vystresovanosť alebo čelia negatívnym komentárom na pracovisku, ktoré súvisia s tehotenstvom alebo flexibilnou pracovnou dobou.
Prieskum sa zameral na viac ako 3 000 matiek a rovnaký počet zamestnávateľov. Závery potvrdili, že až tri štvrtiny opýtaných tehotných žien, ktoré neuspeli na pohovore, mali pocit, že sa ich šance rapídne znížili kvôli vedomiu zamestnávateľa o ich požehnanom stave.

S diskrimináciou sa potýka 390 000 tehotných žien naprieč Britániou. Táto cifra podľa správy vzrástla od roku 2005, kedy znevýhodnenie pociťovalo 45% tehotných žien. Podľa dobročinného spolku Maternity Action ide o „šokujúce výsledky“.
„Jeden z rozdielov v odmeňovaní žien a mužov je živený tým, ako sú ženy podporované na pracovisku pred a po tehotenstve, takže vláda by mala zvážiť širšie informovanie o platových rozdieloch, aby zahrnula mieru návratnosti po materskej dovolenke,“ myslí si Jo Swinson, predsedníčka Maternity action. Tá výskum iniciovala v roku 2013, kedy bola ministerkou pre pracovnoprávne vzťahy.

„Teraz, keď poznáme šokujúci rozsah problému, musí vláda podniknúť rýchle kroky, aby lepšie chránila ženy na pracovisku,“ dodala. Verejná organizácia The Equality and Human Rights Commission (EHRC) vyzvala vládu, aby prijala naliehavé opatrenia na riešenie tohto problému.
„Jednoducho nemôžeme ignorovať skutočné meradlo skrytej diskriminácie, ktorými pracujúce matky čelia. V modernej Británii je toto neprijateľné a je potrebné naliehavo prijať opatrenia, ktoré by ženám zabezpečilo možnosť spochybniť diskrimináciu a nespravodlivosť. To je dôvod, prečo vyzývame vládu, aby sa pozrela na bariéry, ktorým pracujúce tehotné ženy a matky čelia v prístupe k spravodlivosti, „povedala Caroline Water, podpredsedníčka EHRC.
„Chceme, aby na pracoviskách panovala spravodlivosť pre všetkých, a chceme sa zbaviť zastaraných praktík ako pýtať sa žien v priebehu prijímacích pohovorov, či majú v úmysle mať deti. Aby podnik prosperoval, musí zapriahnuť talent, zručnosti a skúsenosti všetkých zamestnancov. “
Medzi odporúčaniami EHRC je zabrániť zamestnávateľom, aby sa na pohovoroch pýtali žien na ich tehotenstvo alebo plány na založenie rodiny.
Okrem toho naznačuje, že vláda by mala znížiť poplatky pre zamestnanecký súd. Okrem toho by tiež mala preskúmať uskutočniteľnosti systému kolektívneho poistenia na pomoc malým a stredným zamestnávateľom vrátane zvýšenia mzdy a krytie na materskej dovolenke, ako sa osvedčilo v Dánsku.

Zdroj Womansday.com

Chod hore