Tieto hrozné jazvy na bruchu hovoria viac ako samotné slová. Patričná odpoveď mladej matky venuje všetkým ľuďom

Všetky matky so skúsenosťami vedia, že neexistuje jediný spôsob ako rodiť. Avšak všetky tehotné ženy majú svoju predstavu o tom, ako by mal vypadať ideálny pôrod.

 

Niektoré dávajú prednosť pôrodu pod holým nebom alebo vo vode bez pôrodnej asistentky, iné zase veria, že bezpečnejšie je rodiť v nemocnici pod dohľadom skúsených lekárov a anestéziológov.

Ale vo väčšine prípadoch je pôrod nepredvídateľný, a preto ho nemožno úplne naplánovať. Predpôrodné kontrakcie môžu začať, napríklad, v mestskej hromadnej doprave, alebo v dopravnej zápche, či počas oslavy narodením vašej kamarátky.

A vtedy ste už nerozmýšľali, či je to vhodné miesto na pôrod, alebo nie. Jediná vec, ktorá vás v tej chvíli zaujíma – či je vaše dieťa zdravé. Dôkazom toho je výpoveď tejto mladej matky, ktorá si prešla všetkými hrôzami pri cisárskom reze.

V októbri 2016 statočná Jodi Shawová uverejnila na svojom účte na Facebooku  silnú fotografiu, pod ktorú napísala výzvu pre budúce mamičky.

Fotografia zachytáva obrovskú jazvu, ktorá zostala po cisárskom reze. Jazva pripomína žene všetky hrôzy, ktorými si prešla počas pôrodu. Jedna fotografia rozpráva všetko o ťažkom pôrode.

Vo svojom poslaní Jodi napísala, že mnohé ženy nepovažujú cisársky rez za vhodný pri pôrode. A ona, ako matka, ktorá si týmto musela prejsť, chce vyjadriť svoje myšlienky o tejto chybe.

„Prosím vás, prečítajte si to pred tým, kým napíšete k tomuto nejaký komentár.“ Odkazuje Jodi Shawová svojím čitateľom.

Shawová pokračuje: „Každý deň počúvam,že cisársky rez je všetkým, len nie pôrodom.  Nechcete byť radšej ticho?! Určite nechcem nikoho presviedčať o niečom, ale na tejto fotografii chcem všetkým ukázať, že v čase pôrodu nastanú momenty, ktoré nemožno ovládať, a ktoré určite nezávisia od vás.

Pravdu povediac, nemala som na výber, či mám rodiť pomocou cisárskeho rezu, alebo prirodzenou cestou. Cisársky rez v mojom prípade nebol rozmar, ale nevyhnutnosť. Nehľadiac na to, že na mojom bruchu ostala obrovská jazva, moje dieťa sa šťastlivo narodilo.

Preto, ak nabudúce budete chcieť niektorú odsúdiť za to, že rodila cisárskym rezom, neleňte a skúste sa jej opýtať, prečo tak urobila. Možno že táto matka nemala na výber. Povedzte mi, vybrali by ste si namiesto bežného pôrodu komplikovanú operáciu  so šiestimi týždňami liečenia?

Mimochodom, táto veľká jazva ma zachránila pred stratou krvi a dala šancu môjmu dieťaťu vidieť svet.“

Jodi radí všetkým matkám urobiť všetko, čo je v jej silách, aby ochránila svoje dieťa pred nebezpečenstvom. Jazva na tele Jodi Shawovej – to je cena za bezpečnosť dieťaťa.

 

Čo si myslíte vy o cisárskom reze? Zažili ste podobnú situáciu? Prosím, podeľte sa o svoje myšlienky v našich komentároch.

Chod hore