Ako víťaziť bez boja. Psychologické aikido

Kde sú dvaja ľudia, sú aj rôzne mienky. Každý deň musíme podstupovať väčšie či menšie strety. Čím viac sociálnych rolí človek má, s tým väčším množstvom názorov sa stretáva. Protikladné mienky niekedy vedú ku skutočnému psychologickému boji s oponentom. Občas to končí s celkom bolestivými duševnými bolesťami. Je to však nevyhnutné?

Našli sme pre vás postupy psychologického aikida, umožňujúce riešiť problémy aj bez zápasu.

– Psychologické aikido pripomína balansovanie pred nebezpečným útokom, balansovanie na lopte. „Keď ustúpiš, obstojíš v skúške“, hovorí sa na Východe. „Ustúp, aby si oslabil odpor“, učí budhisti.

– Nebojuj, pretože v tom okamihu sa nevyhnutne stávaš tým, proti čomu bojuješ. Príliš veľa sily vedie k opačnému výsledku.

– Aby si viedol iné, uč sa sám byť vedený.

– Keď na vás niekto kričí, je v afekte. To znamená, že jeho vedomie je odpojené. Chcieť rozprávať s človekom, ktorého vedomie je mimo, je na smiech. Je to to isté ako hovoriť s niekým, kto spí.
– Ak sa rozhodnete tiež kričať, je to ako by ste topiaceho vzali veslom po hlave. Tento sa topí vo svojom hneve. Nemusíte mu v utopenia pomáhať.

– Ako reagujeme, keď je všetko zle? Obviňujeme, nadávame, plačeme. Ak na nás niekto kričí, je pre neho zrejme niečo zle.

– Ako zastaviť krik a nadávanie? Stíchne, znehybnite, nechajte ho vypustiť paru. Nemusíte naozaj počúvať, čo hovorí. Hovorí z neho jeho bolesť. Ako to vydržať? V duchu chváľte sami seba: „Som fakt dobrý, aj s tymto človekom dokážem zostať v pokoji!“ Studenú vodu dokonale nahradí obyčajné mlčanie. Kým ten druhý vyčíňa, jednoducho mlčte a pozorujte ho. Nechajte ho, nech sa mu uľaví.

Môže byť skutočne dosť ťažké ustúpiť a mlčať, keď sa nám toľko chce dokázať svoju pravdu. Ale stojí to za to. Ak v konflikte aspoň jeden človek koná múdro, uľaví sa všetkým. Kvôli vlastnému zdraviu a pokoja spriaznených duší je výhodou osvojiť si múdrosť psychologického aikida.

Chod hore