Liečivé vlastnosti zázračnej rastliny. Toto je dôvod, prečo by mal byť fikus v každej domácnosti!

Fikus – najužitočnejšia a nenáročná izbová rastlina. Je výborný na čistenie vzduchu v domácnosti a má pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

V minulosti ľudia verili, že fikus absorbuje negatívnu energiu a očisťuje domácu atmosféru od úzkosti. Ak chcete prilákať hojnosť a šťastie do svojho života, obráťte pozornosť na fikus malolistý (Ficus benjamina).

Používa sa taktiež pri liečbe kašľu a prechladnutia. Tinktúra z jeho listov lieči reumatizmus, artritídu, artrózu a napomáha aj pri problémoch s hemoroidmi.

фикус

Fikus na liečbu kĺbov

  • List fikusu
  • 80 ml vodky

Postup

  1. Fikusový list si pomeľte v mlynčeku na mäso, zalejte ho vodkou a zatvorte do nádoby. Udržujte v chlade a tme po dobu najmenej 14 dní.
  2. Vylúhovanú tekutinu preceďte cez gázu, prelejte do fľaše z tmavého skla a skladujte na tmavom mieste.
  3. Pred spaním si napúšťajte vaňu s teplou vodou a soľou. Potom si kĺby potrite pripravenou tinktúrou z fikusu a následne si miesto obviažte vlneným šálom.

Liečba kašľa

  • 1 list fikusu
  • 1 ČL medu
  • 300 ml vody

Postup

  1. Hrniec s vodou si položte na sporák a priveďte ju k varu. Následne do vody vložte list fikusu po dobru 3 minút. Vyberte list a vrch potrite medom.
  2. List si priložte na hruď, prekryte ho flanelovou tkaninou a jemne previažte obväzom. Obklad je potrebné nechať pôsobiť až do rána. Postup vykonávajte až do úplného vyzdravenia.

Účinný prostriedok proti bradaviciam

  • 80 ml fikusovej šťavy
  • 40 ml octovej esencie

Postup

  1. Veľké listy fikusu si pomeľte v mlynčeku na mäso a vyžmýkajte šťavu s použitím gázy. Do vytvorenej šťavy pridajte octovú esenciu, prelejte do fľaštičky z tmavého skla a uzatvorte.
  2. Na postihnutú oblasť si nakvapkajte 2 kvapky prípravku bez toho, aby ste zasiahli kožu v okolí. Nechajte pôsobiť 10 sekúnd a následne zmyte vodou. Postup opakujte až dovtedy, kým bradavice úplne nezmiznú.

CelySvet.cz

Liečba dyzentérie a črevné poruchy

  • 50 ml fikusovej šťavy
  • 100 ml liehu

Postup

  1. Odtrhnuté listy fikusu pomeľte v mlynčeku na mäso, preceďte cez gázu. Prilejte do šťavy lieh a následne všetko prelejte do tmavej sklenenej fľaštičky, ktorú umiestnite do chladničky na dva dni.
  2. Hneď prvý deň skonzumujte 1 PL každé dve hodiny. Na druhý a tretí deň užite liek 5x denne a na štvrtý deň si dajte 1 ČL 3x denne po jedle.

Rýchla úľava od bolesti zubov

  • 1 PL šťavy z fikusu
  • 3 PL liehu

Postup

  1. Obe tekutiny zmiešajte a nechajte lúhovať na temnom mieste po dobu 2 dní.
  2. Navlhčite si v tekutine vatový tampón a priložte si ho na chvíľu na bolestivý zub. Po vybratí si ústa prepláchnite odvarom z harmančeka.

Fikus je skvelý liek, no aj on má kontraindikácie u tehotných žien a detí. Taktiež sa neodporúča používať fikusové prípravky ľuďom trpiacim na problémy so srdcom. Ak sa ho chystáte na sebe použiť, najskôr sa poraďte s vaším lekárom ohľadne tejto tradičnej medicíny.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore