Domáce pivo z ražného chleba a hrozienok. Ideálny nápoj na horúce letné dni, ktorý vás osvieži

Nie je nič lepšie, ako pohár studeného kvasu počas horúceho dňa. Je to pre vyčerpané telo od vysokých teplôt skutočnou záchranou. Okrem toho, má priaznivý vplyv na funkciu gastrointestinálneho traktu, čo zabraňuje rastu škodlivých mikroorganizmov, obnovuje rovnováhu tekutín a soli, aktivuje proces trávenia.

Ak ste ochotní stráviť trochu času pri jeho príprave, odporúčame vám vyskúšať tento recept.

Potrebujete

  • 800 g borodinského chleba (ražný chlieb)
  • 400 g cukru
  • 50 g hrozienok
  • 2 PL medu
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 10 litrov vody

Домашний хлебный квас

Postup

  1. Ražný chlieb si narežte na kocky. Vezmite si čistý, suchý plech, umiestnite na neho kúsky chleba, predhrejte rúru na maximálnu teplotu a vysušte ho do ľahkého pripálenia.
  2. Vezmite si hlboký hrniec a nasypte do neho chlieb.
  3. Chlieb posypte cukrom, pridajte hrozienka a med si rozrieďte v malom množstve teplej vody (asi 200 ml). Medovou zmesou zalejte sušené droždie a premiešajte .
  4. Do hrnca s chlebom pridajte droždie s medom.
  5. Uvarte si vodu a nechajte ju trochu vychladiť. Zalejte ňou všetky ingrediencie. Vznikne vám zákvaska. Hrniec prikryte 2-3 vrstvovou gázou a nechajte na teplom mieste po dobu 2 dní. Ak robíte zákvasku počas horúceho počasia, bude stačiť aj 1 deň.
  6. Skontrolujte zákvasku. V prípade, že je na povrchu pena z bublín a kúsky chleba „behajú“ hore-dole, zákvaska je hotová.
  7. Celú zmes preceďte 2-3x cez gázu. Kvapalinu nalejte do čistej fľaše alebo inej nádoby.
  8. Vložte to do chladničky na 24 hodín. Po jednom dni sa usadenina úplne usadí a kvas je pripravený.

Čím silnejšie je chlieb vysušený v rúre, tým tmavšia bude farba kvasu. Tento nápoj bude trochu horký, takže to s ním veľmi nepreháňajte. Ako vidíte, je bez farbív, umelých aróm a konzervačných látok. Skúste to a povedzte o tom aj vašim priateľom.

zdroj:sovkusom.ru

Chod hore