7 trikov s riadom, ktoré uľahčia váš každodenný život. Vyriešila som problém s pripáleným riadom ale aj…

Keď si predstavíte upratovanie kuchyne, len málokto sa na to dokáže skutočne teší. Škvrny na panvici, pripáleniny v hrnci, nečistota na kuchynskej linke…toto všetko čaká (nielen) ženy po príchode z práce domov.

уборка на кухне советы

Rozhodli sme sa uľahčiť život všetkým, ktorí sa zaoberajú týmito bežnými, no nie príliš príjemnými problémami – tu je niekoľko užitočných tipov.

  1. Pripálený riad

Nelejte si do hrnca vodu a pridajte k nej 200 g nastrúhaného mydla. Potom si zmiešajte 500 g uhličitanu sodného a 100 g silikátového lepidla. Výslednú kašu nechajte rozpustiť v mydlovej vode.

Do hotovej zmesi je potrebné dať všetok pripálený riad: panvice, hrnce, plechy na pečenie…po pol hodine zohrievania kvapaliny sa usadeniny odstránia s ľahkosťou.

уборка на кухне советы

  1. Stmavnuté striebro

Ak chcete obnoviť iskru starých riadov, jednoducho ich namočte na 15 minút do kečupu, následne umyte čistiacim prostriedkom a zmyte teplou vodou. Áno, znie to zvláštne, ale táto metóda funguje! Kyselina, ktorá je obsiahnutá v paradajkách, dokáže dobre vyčistiť stmavnuté striebro.

уборка на кухне советы

  1. Čistič skla

Neznepokojujte sa, ak váš profesionálny čistiaci prostriedok došiel. Vyčistite si sklenené skrinky obyčajným sprejom! Nalejte si do nádoby s rozprašovačom 200 g vody a 50 ml citrónovej šťavy.

уборка на кухне советы

  1. Vodný kameň v kovovej kanvici

Vyčistite si to bez chemických látok! Nalejte si do čajníka alebo kanvice 1 liter vody a 100 ml bieleho octu. Priveďte k varu počas 15 minút a je po probléme!

уборка на кухне советы

  1. Utieranie riadu

Na ušetrenie času sa ľudia rozhodli vyrábať hrnčeky s malým zárezom na vonkajšom dne. Takto voda stečie sama a ak nemáte náladu na utieranie, stačí ak počkáte a odložíte si už vysušený riad.

уборка на кухне советы

  1. Čistenie riadu z nehrdzavejúcej ocele

Aby ste sa zbavili tmavého povlaku na vidličkách či lyžiciach z tohto materiálu, urobte nasledovné: v 1 litri vriacej vody rozpustite 100 g sódy a 50 g silikátového lepidla. Príbor vložte do výslednej zmesi a nechajte variť 5 minúť.

уборка на кухне советы

  1. Málo miesta v umývačke

Ak sa vám pritrafí takáto situácia, jednoducho vyberte mriežku z trúby a položte ju na umývadlo.

уборка на кухне советы

Aké triky poznáte vy? Podeľte sa o nich v komentároch!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore