Dojčím na verejnosti a myslím si, že je to normálne. Kto nechce, nech sa nepozerá…

Aké je to skvelé, keď si dnešné matky môžu dovoliť neopísateľný luxus – možnosť zostať doma s deťmi, udržiavať kontakt s ľuďmi a mať voľnosť pohybu. Nemusia byť donekonečna zatvorené medzi 4 stenami, no čo robiť v prípade, ak sa ocitne s dieťatkom vonku medzi ľuďmi a potrebuje ho nakŕmiť?

Život mladých matiek je dnes úplne odlišný od spôsobu života našich matiek a babiek. Nové situácie, ktoré nie sú opísané v žiadnej knihe o etiketách, často kladú na moderné mamičky neľahkú dilemu: vykašľať sa na názor verejnosti alebo sedieť celé dni doma?

Dojčenie dieťaťa je posvätná a mimoriadne osobná záležitosť. Ženské prsia sa zmenili na objekt vulgárnosti, stali sa neslušnými a ľudia už pravdepodobne zabudli na ich skutočný zmysel. Reakcia spoločnosti voči matkám vystavujúcim prsia je úplne iná – od odsudzujúcich názorov k verejným škandálom.

как кормить ребенка грудью на улице

Dojčiace matky môžu byť požiadané, aby opustili kaviareň, zahalili sa obrúskom v nablýskanej reštaurácii alebo sa dopočujú o vyhláseniach známych osobností, ktoré dojčenie prirovnávajú k určitej forme exhibicionizmu. Je potrebné poznamenať, že aj podporovatelia prirodzeného dojčenia si svoj názor obhajujú pomerne výrazným spôsobom, pretože im je jedno, čo na to hovoria iní, ich dieťa je pre nich dôležitejšie.

Prečo v dnešnej spoločnosti sa rituál dojčenia dieťaťa stal príležitosťou na masové protesty, kam chodia stovky matiek a dojčia svoje deti pred zrakmi ľudí?

можно ли кормить ребенка грудью на улице

Vyzerá to, že ide o spor medzi dvomi stranami, ktoré nepočuli o základných princípoch slušnosti.

Ak chcete dojčiť, dojčite. Nechcete sa kvôli tomu skrývať a zahaľovať? Nerobte to. Rozhodnutie o dodržiavaní pravidiel z etikety je len na vás. Vzdelaný a uvedomelý človek sa nedíva na to, ako matka kojí dieťa v parku, pretože vie, že takéto zízanie je nevhodné.

Nikto nemá právo vyvolávať vo nás obavy a zapríčiniť to, aby ste si komplikovali život riešením problémov cudzích ľudí. Tak či onak, spoločnosť by nám nemala dávať právo narúšať blaho ostatných.

грудное вскармливание на публике

Ukazovanie nahého prsníka počas dojčenia môže zmiasť dievča či chlapca sediacich v blízkosti, dotknúť sa vierovyznania alebo dokonca odradiť od túžby stať sa rodičmi.

Je ľahké vidieť, že postoj k dojčeniu na verejnosti sa úzko prekrýva s vojnou žien, ktoré bojujú za právo poodhaliť svoje telo a zároveň obhájiť si svoje záujmy. Zákaz verejnosti použiť prsia na ich hlavný účel je výsledkom sexuálnej objektivizácie aj napriek tomu, že by dojčenie nemalo predstavovať nič podobné.

кормление грудью на людях

Každý má iný názor na túto problematiku, no akokoľvek sa na to pozeráte, vždy sa budú ľudia deliť do dvoch skupín: tí, ktorí s tým nemajú žiaden problém a berú to ako prirodzenú vec, ale aj takí, ktorí sa budú pohoršovať a myslieť, si, že intímnosti tohto typu patriavýhradne do súkromia. Avšak pravdepodobne sa všetci zhodnú na tom, že dodržiavanie jednoduchých štandardov slušnosti je charakteristickou črtou civilizovanej spoločnosti.

Čo si myslíte o dojčení detí na verejných miestach? Nezabudnite zdieľať svoje názory v komentároch!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore