O tomto triku plastových okien v zimnom období mi povedal výrobca okien. Nerobí to skoro žiadna slovenská domácnosť

S nástupom chladného počasia sa otázka zatepľovania príbytku stáva dôležitejšou ako kedykoľvek predtým. Okná – to je to, čo musíte izolovať na prvom mieste.

пластиковые окна

Vedeli ste, že existuje taká vec, ako je letný a zimný režim plastových okien? Ak nie, my vám toto tajomstvo s radosťou prezradíme!

Je to ekonomické riešenie a platí najmä v domácnostiach, kde nie je ústredné vykurovanie, alebo vtedy, ak je už vonku zima, no u vás ešte nie je úplne najteplejšie. Trik spočíva v tom, že sezónny režim plastových okien sa dá meniť.

Režim sezónneho okna – veľmi užitočná vec, pretože v lete vám táto možnosť umožňuje uvoľniť tlak medzi vonkajším rámom a gumovým tesnením, čo umožňuje voľnejšie cirkulovanie vzduchu. V zime to však funguje naopak – tlak stúpa, teplo sa uchováva vo vnútri.

створки окна

оконные створки

Najprv musíte zistiť, či vaše okná majú schopnosť zmeniť si sezónny režim. Aby ste to urobili, mali by ste sa pozrieť na tzv. skrutky na boku okenného krídla. Ak je na ňom otvor pre štvorhranný kľúč alebo má oválny tvar, môže sa sezónne upraviť.

Túto skrutku by ste mali otočiť doprava alebo doľava o 90 stupňov, v závislosti od toho, ktorý režim potrebujete. Robte to všetko opatrne a starostlivo. Najprv nájdite všetky skrutky na liste, ich počet sa môže líšiť v závislosti od veľkosti okna alebo od toho, kto je výrobca. Musíte pretočiť každú skrutku, pretože inak nedosiahnete požadovaný výsledok.

Ak chcete zmeniť režim okna, potrebujete vhodný nástroj – skrutkovač alebo štvorhranný kľúč. Môžete použiť aj kliešte, ale neodporúčame to, pretože môžete poškodiť krehký mechanizmus nastavenia. Je dôležité pochopiť jednu vec: nemusíte otočiť skrutku úplne na doraz. Skrutka sa bude stále posúvať a mali by ste ju ju pretočiť presne o 90 stupňov, pričom sa zameriavajte na rysku, ktorá bude vaším pomocníkom pre správne nastavenie. Ak ste urobili všetko správne, okenná rukoväť by sa mala pohybovať pevnejšie.

V nasledujúcom videu uvidíte, ako prestaviť okná do zimného režimu…

Plastové okná – komfortná a praktická vec, ktorá si vyžaduje starostlivosť. Najmenej raz za rok by ste mali namazať všetky pohyblivé časti okenného rámu s malým množstvom oleja a taktiež skontrolovať ako pevne sú skrutky utiahnuté.

 

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore