Ak nemáte radi koláče s ťažkými plnkami a radšej uprednostňujete niečo suchšie, tento recept je pre vás ako vyšitý. Príprava nie je vôbec náročná a nebudete musieť stráviť v kuchyni celé doobedie. Koláčiky budú vhodné ako variant na sladké raňajky alebo poobedný zákusok ku káve či čajíku!
Ingrediencie na cesto
- 240 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g kefíru
- 5 g prášku do pečiva
Ingrediencie na posýpku
- 80 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 70 g masla
Postup
- Najskôr si pripravte cesto: v hlbokej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva a obe ingrediencie preosejte cez sitko.
- Vychladené maslo si nastrúhajte na strúhadle a zmiešajte ho s múkou.
- Prilejte kefír a vymieste si cesto.
- Takto pripravené cesto zbaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Teraz je čas pripraviť si sladkú posýpku. Do hlbokej nádoby si preosejte múku a prepojte ju s cukrom.
- Pridajte si nastrúhané maslo a vytvorte si posýpku. Misku si prikryjete a vložíte do chladničky.
- Po uplynutí 1 hodiny vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na rovnaký počet kusov (od toho bude závisieť, koľko vrstiev bude mať výsledný koláč). Posýpku si taktiež rozdeľte na rovnaký počet.
- Vyvaľkajte si jednu časť cesta a navrch najemno poukladajte pripravenú posýpku. Pokračujte pridaním ďalšej časti vyvaľkaného cesta.
- Takto pokračujte až do konca – posledná vrstva by mala končiť cestom. Následne koláč nakrájajte na rovnaké trojuholníky.
- Kúsky vrstveného cesta poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 20 minút.
Upečený koláč už len stačí posypať práškovým cukrom a je to!
zdroj foto: takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?