Ako poraziť nespavosť po 50-ke?

Všetci chceme cez noc sladko spať a zobudiť sa ráno plní energie a veselí. Ale, bohužiaľ, nespavosť má s nami  úplne iné plány. Namiesto toho, aby sme mali príjemné sny, polovicu noci sa prevraciame a nedokážeme sa zbaviť obsedantných myšlienok. V dlhodobom horizonte to má ale fatálne následky a dopad na naše zdravie. Ako teda docieliť, aby sme večer o desiatej hodine zaspali a zobudili sa až ráno o piatej? Zhromaždili sme pre vás niekoľko užitočných tipov.

Veľký súvis s tým celým môže mať náš vek a niekoľko ďalších vecí, ktoré po 50-tke na nás čakajú. Ktoré to sú?

Hormonálne zmeny

Po 50 rokoch telo produkuje oveľa menej melatonínu, hormónu, ktorý sa často nazýva spánkový hormón. Doplniť ho inou prirodzenou cestou a nie len tabletkovou formou je už potom náročnejšie.

Stres a úzkosť

Je nepríjemný stav, ktorého nástup si len veľmi ťažko uvedomujeme, no prvým varovným signálom môže byť práve zlé zaspávanie. Večer v posteli so svojimi vlastnými myšlienkami, je pre naše telo niekedy ako vlastná záhuba. Pomáha odpočinok a zmena prostredia. Dobre urobíte, ak vyskúšate ubytovanie na Liptove.

Užívanie niektorých liekov

Ak trpíte akýmikoľvek chorobami a užívate lieky, určite svojmu lekárovi povedzte o svojej nespavosti. Možno zvolí alternatívnu a pre telo menej zaťažujúcu liečbu. Často vás budia problémy s pohlavnými orgánmi a močovým ústrojenstvom, ktoré vám dá znovu do poriadku dobrý urológ.

Čo robiť s nespavosťou?

Snažte sa počas dňa viac pohybovať. V ideálnom prípade vyskúšajte šport: plávanie, jogu, nordic walking, alebo veľa chôdze. Ak milujete prírodu a chcete si konečne vyskúšať nočné videnie, urobte tak. Nahromadená únava vo svaloch vám potom po náročnom a zaujímavom dni v tomto prostredí pomôže lepšie zaspať.

Uistite sa, že máte čerstvý vzduch

Aj keď je počasie vonku zlé vonku, nájdite silu ísť na prechádzku. A ak môžete chodiť po čerstvom vzduchu tesne predtým, ako pôjdete spať, šance na dobrý spánok sa dramaticky zvýšia.

Aspoň hodinu pred spaním by sa telo malo naladiť na upokojenie a harmóniu. Stojí za to odložiť všetky záležitosti a starosti a dobre sa uvoľniť. Môžete sa okúpať, čítať knihu alebo počúvať relaxačnú hudbu.

Nepoužívajte lieky na spanie bez lekárskeho predpisu. Po prvé, rýchlo sa stanú návykovými a po čase už nezaberajú, a po druhé, môžu mať nežiaduce vedľajšie účinky.

Nastavte si správne osvetlenie

V dopoludňajších hodinách sa snažte preniesť do miestnosti čo najviac prirodzeného denného svetla a večer jeho prísun minimalizujte. Telo s príchodom tmy zvýši hladinu melatonínu, zníži srdcovú frekvenciu a lepšie sa tak pripraví sa na spánok.

Chod hore