18-ročný chlapec narazil do auta dievčaťa, ktorá na mieste nehody zomrela. To, čo polícia našla na kúsku papiera, ktorý držala v ruke, vás doženie k slzám.

Toto je príbeh jedného mladého inteligentného dievčaťa. Vždy bola veľmi zodpovedná. Poslúchla svoju mamu a nepila na večierku žiadny alkohol. Riadila a uvedomovala si všetky riziká. Večer pre ňu bohužiaľ skončil tragicky. Tento príbeh by si mal prečítať každý začínajúci vodič.

Príbeh je pravdepodobne vymyslený, ale príbeh stojí za prečítanie. Podobné nehody sú bežné a možno im ľahko zabrániť. Odkaz príbehu je jasný.
mamička,

išla som na ten večierok a hovorila si mi, aby som nepila alkohol keď niekam idem autom. Celú noc som teda pila len kolu. Poslúchla som Ťa, pretože viem, že máš pravdu a chceš pre mňa vždy len to najlepšie. Večierok sa končí a ja idem domov.

Hlavou sa mi naháňala tvoje slová a vedela som, že sa bezpečne vrátim domov.

Vyšla som na hlavnú cestuj, keď do môjho auta vraziloiné. Vodič si ma nevšimol. Teraz celá od krvi ležím na chodníku a počujem, ako policajt hovorí: „Chlapec, ktorý zapríčinil nehodu je pod vplyvom alkoholu“. Mami, všade na chodníku je krv. Je moja.

Pokúšam sa nekričať. Pokúšam sa neplakať. Počujem, ako záchranár hovorí: „Asi sa nám ju nepodarí zachrániť“.

Mamička, chcela som Ti len povedať, že dnes som nepila žiaden alkohol. Všetci pili, hovorili, nech si niečo dám, ale ja som zakaždým odmietla.

Vodič bol možno na rovnakom alebo podobnom večierku. On nasadol do auta opitý, ja nie. To ja tu teraz umriem.

Prečo sú ľudia tak nezodpovední? Neuvedomujú si snáď, že môžu niekoho zabiť? Cítim, ako keby som mala v tele stovky nožov. Chlapec, ktorý do mňa narazil je živý a zdravý. To nie je fér. On sa na mňa pozerá a ja tu umieram.

Povedz môjmu bratovi, aby neplakal. Povedz otcovi, aby bol silný. A keď umriem, nech mám na náhrobku napísané „ockov anjel“.

Niekto mu mohol povedať, že alkohol a jazda autom nejdú dohromady. Keby ho niekto zastavil, možno by som tu teraz neležala a neumierali. Mohla som žiť. Mohli mu to povedať kamaráti alebo rodičia a nedošlo by k takejto tragédii.

Dýcha sa mi stále ťažšie. Mami, skôr ako odídem, chcem Ti povedať, že sa bojím. Ja nechcem odísť. Nie som na to pripravená. Tak veľmi by som Ťa chcela objať mami. Vždy si u mňa bola, keď som Ťa potrebovala. Neplač, keď odídem.

Mám ešte poslednú otázku mami. Poslúchla som Ťa a neriadila opitá, prečo teraz musím umrieť ja?

Zdieľajte tento príbeh. Nech slúži ako varovanie pre nezodpovedné vodiča. Neuvedomujú si, že tým môžu niekoho zabiť.

Chod hore