ROZHOVOR: Bývalá modelka je dnes najmladšou starostkou obce na Slovensku! Jej volebný plán je splnený už na 80%

Najmladšia a najkrajšia starostka na Slovensku, Erika Cintulová, prezradila recept na vybudovanie úspešnej obce. Táto bývala modelka, dnes už absolventka práva a bez pochyby skvelá matka dvoch detí vedie stredne veľkú obec, Kláštor pod Znievom, ktorá sa nachádza v okrese Martin. Ak sa chcete dozvedieť ako je možné, že svoj volebný plán dokázala splniť na 80% a stále v ňom pokračuje, prečítajte si veľmi poučný rozhovor, ktorý si pre vás redakcia Chillin.sk s touto šarmantnou starostkou pripravila.

Čo Vás priťahovalo k obci? Bola to rodina?

Ja som sa v Kláštore pod Znievom narodila a strávila tu detstvo. Chcela som svojim deťom dopriať také pekné detstvo, aké som mala ja a keď sa v Kláštore pod Znievom zapáčilo aj manželovi, bolo rozhodnuté.

Ako je možné, že Vaša obec ako jedna z mála dokázala splniť za Vášho vedenia svoj predvolebný plán už na 80%?

Moja práca začala od momentu, kedy som sa definitívne rozhodla, že budem kandidovať. Začala som študovať možnosti, ako sa môže obec rozvíjať, čo je reálne a čo nie, stretávala som sa s ľuďmi, ktorí realizovali úspešné projekty v iných obciach, zisťovala som, ako na to. Takto som si pripravila svoj volebný program tak, aby bol zaujímavý, ambiciózny, ale realizovateľný. Sľubovala som konkrétne veci, ktoré je možné jednoducho odkontrolovať  – je alebo nie je urobené. Môj volebný program mám vo veľkom formáte zavesený u mňa v kancelárii a vidím ho každý deň. Chcela som, aby ľudia nevolili mňa ako osobu, ale moju víziu, čo sa v obci bude 4 roky diať. Možno aj preto hlásime veci splnené na viac ako 80% z volebného programu. Zároveň sa nám ale podarilo urobiť v Kláštore pod Znievom mnoho ďalšieho, čo vo volebnom programe nebolo. Významným dôvodom prečo to tak je, je aj fakt, že spolu so zastupiteľstvom ťaháme za jeden povraz. U nás sa nepolitikárči, u nás sa maká.

Aké máte plány s obcou na najbližšie obdobie?

Stále máme čo robiť. Chýba mi splniť ešte zostávajúcich 20% volebného programu, ale máme rozpracované aj ďalšie projekty, ktoré chcem dotiahnuť.

Stala sa Vaša obec za posledné roky kultúrnym strediskom Vášho regiónu?

Tak kultúrnym strediskom regiónu, to sú asi silné slová. Považujem kultúrne akcie organizované obcou za dôležitú súčasť funkcie samosprávy. Ku kvalite života patrí aj zábava, možnosť  stretnúť sa. A keď už niečo organizujeme, snažíme sa to robiť poriadne a v rámci možností na maximálnej úrovni. Preto majú Kláštorčania možnosť stretnúť Mirku Kalisovú na obecnom plese, slovenskú cyklistickú špičku na pretekoch Slovenské Pyreneje, Beh na Zniev moderuje Slavo Jurko, na jarmoku účinkovali Hex, Martin Jakubec, Peter Nagy a ďalší. Tento rok sme mali na jarmoku v Kláštore Roba Kazíka, Sendreiovcov, S hudbou vesmírnou a dokonca Boney M. Najviac som hrdá, že celý jarmok obec dotuje sumou len 2000 eur, ostatné dokážeme pokryť z príjmov jarmoku a sponzoringom.                                               

                                                                                                                                                                 

Ako to, že je u Vás tak veľa mladých ľudí? Prečo sa podľa Vás vracajú z väčších miest späť na vidiek?

Pretože Kláštor pod Znievom má atmosféru, dušu, krásne okolie, pokoj a zároveň robíme všetko preto, aby sa u nás ľuďom dobre žilo. Myslím si, že ľudia na vidieku hľadajú lepšiu kvalitu života, pokoj, väčší priestor, čistejšie vzťahy, kontakt s prírodou. Dnes dochádzať do mesta za prácou 20 minút nie je problém.

Plánujete sa v budúcnosti venovať právu?

Stále mám ako starostka kontakt s právom, denne svoje vzdelanie a skúsenosti využívam. A hoci ma práca starostky veľmi baví a napĺňa, nemám starostovskú stoličku prilepenú k zadku. Ak ľudí presvedčím svojou prácou, budem rada pokračovať v samospráve, ak nie, viem sa uživiť aj právom.

Máte popri náročnej práci starostky čas aj pre seba? Cestujete aj po ukončení Vašej kariéry modelky?

Toho času je naozaj menej. Práca starostky nie je ohraničená pracovnou dobou. To, že je to práca na 24 hodín, je asi len fráza, ale určite 8 hodín počas pracovných dní nestačí ani zďaleka. Snažím sa tráviť čas aj s rodinou, aj keď to niekedy znamená to, že ich zapriahnem do obecných záležitostí. Ak to čas dovolí, cestujem rada. Je to príležitosť inšpirovať sa a často sa pri cestách pozerám optikou starostky. Čo oni robia inak, či je to lepšie a či to môžeme použiť aj u nás. Napríklad, nedávno som na romantickom víkende v Benátkach s manželom skončila na cintoríne a pozerala som si, ako ho majú zorganizovaný a už mám plán, čo na tom našom pridáme.

Trúfli by ste si kandidovať za starostku väčšieho mesta? Napríklad Bratislavy, kde ste s Vaším manželom predtým bývali? 

Priznám sa, že zatiaľ  som nad tým neuvažovala, aj keď na sociálnych sieťach takýchto návrhov dostávam pomerne veľa. Nemám veľmi čas sa zaoberať hypotézami, na to mám príliš veľa práce. Trúfnuť  by som si trúfla, pretože riadiť stredne veľkú obec je často náročnejšie, máte obmedzený počet ľudí, rozpočet. Vo väčšom meste by to mala byť hlavne koncepčná práca, dôslednejšie plánovanie a máte k dispozícii viac odborníkov, väčšie možnosti, ale stále je to o vízii, či ju máte, či je kvalitná, realizovateľná a či viete, ako ju aj napĺňať. Bratislava je v tomto ešte viac špecifická, máte magistrát a mestské časti so svojimi kompetenciami. Ja tvrdím, že samospráva nie je o politike, ale najmä o manažmente, správnom rozhodovaní a tvrdej práci, toto nie úplne platí pre Bratislavu, tam to už politika je.

 

Pozrite si aj krátke video s najmladšou starostkou na Slovensku:

 

 

 

Chod hore