Toto je najlepšia omeleta. Keď ju urobíme na chate, za pár minút musím robiť ďalšiu, lebo sa hneď zje

Začnime s otázkou na zamyslenie. Čo si myslíte, aká krajina sa dá nazvať rodiskom omelety? Vieme, že sa to môže zdať zvláštne, pretože každý vie, že to je Francúzsko. Ak nie pre jednu „ale“: takže vajcia boli varené dlho pred Francúzmi. Napríklad v starovekom Ríme sa s nimi zmiešala zmes mlieka a medu. Keď sa med úplne rozpustil, zmes bola dôkladne opekaná a vyprážaná až kým nebola hotová. Ak sa pozriete na všetky slávne jedlá tak variácie ich prípravy možno nájsť aj medzi skalnými maľbami. Ale modernejšia verzia omelety skutočne pochádza z Francúzska.

S prípravou tejto omelety vo Francúzsku sa viedlo veľmi prísne. Toto je prvé jedlo, ktoré sa mal naučiť kuchár. Vyšľahať vajíčka len s vidličkou a smažiť – len na panvici s hrubým dnom a len na masle. A žiadne prísady. Tak vyzerala pôvodná omeleta. Ale nie sme Francúzi. Môžeme šľahať mixérom, pridať vaše obľúbené korenie a plnku, smažiť v panvici, ktorá je v dome. Ak ste pripravení prelomiť tradíciu a variť nielen vyšľahané vajíčka, ale aj lahodnú omeletu, tu sú niektoré úžasné recepty!

omletý recept

Ako v detstve

Červenkastá kôra a vzdušnosť sú dve hlavné charakteristiky, s ktorými je spojená omeleta, ktorá bola kedysi pripravená pre nás všetkých v materskej škole. A hoci tie časy sú navždy preč, môže byť pripravená bohatá omeleta na raňajky každý deň.

Ingrediencie

4 vajcia

150 ml mlieka

20 g smotanového masla

1 čaj. lyžička rastlinného oleja

0,5 čaj. lyžičky soli

Zdalo by sa, že sú to obyčajné ingrediencie. To je pravda, ale tajomstvo spočíva v inom: nešľahajte vajcia, ale len ich premiešajte. Potom pridajte mlieko a soľ, znova jednoducho premiešajte. Vezmite formu na zapekanie, vymastite ju rastlinným olejom, nalejte vymiešanú hmotu a vložte do trúby na 20 minút na 250 ° C. Všimnite si červenohnedú farbu – vyberte omeletu z rúry. Polejte ju roztaveným maslom.

omeletu v materskej škole

So šunkou a syrom

Tiež sa nazýva „Calzone“. Vzhľad nie je úplne obyčajný, pretože tvar omelety sa podobá na cheburek. Mnoho ľudí ho miluje pre svoju šťavnatosť.

Ingrediencie

2 vajcia

2-3 pol. lyžice mlieka

1-2 pol. lyžice pšeničnej múky

75-100 g tvrdého syru

1 štipka soli

15 g rastlinného oleja

50-75 g šunky

Bylinky podľa chuti

Zohrejte mlieko. Rozbite vajcia a pridajte soľ. Postupne nasypte múku. Odložte hmotu na niekoľko minút. V tejto chvíli nakrájajte šunku na malé kocky a na strednom strúhadle nastrúhajte tvrdý syr. Vezmite si panvicu a zohrejte rastlinný olej. Jednoducho vylejte hmotu z vajec. Smažte omeletu na jednej strane a otočte ju. Posypte strúhaným syrom povrch. Na jednu stranu položte šunku. Teraz preložte vaječnú palacinku na polovicu. Smažte ju až do zlato hneda. Ozdobte hotové raňajky s jemne nakrájanými bylinkami.

omeleta so šunkou a syrom

So zemiakmi

Táto nezvyčajná kombinácia zložiek v omelete je v Španielsku veľmi milovaná. Pre zmenu ho môžete pripraviť vo svojej kuchyni.

Ingrediencie

4 zemiaky

4 vajcia

Olivový olej

1 cibuľa

Soľ podľa chuti

Očistite zemiaky od kože a nakrájajte ich na pásiky. Aby sa dobre vysušili, položte ich na papierový obrúsok. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na tenké kolieska. Na panvici zohrejte olivový olej a položte naň zemiaky a cibuľu. Olej by mal byť zakrytý zeleninou. Zemiaky posoľte a smažte, kým nebudú hotové. Potom zlejte zvyšný olej.

omeletu so zemiakmi

Vyšľahajte vajcia. Pridajte zmes na zeleninu a všetko dôkladne premiešajte. Na poly hotovú omeletu vložte na panvicu a smažte. Smažte dovtedy, pokiaľ vaječná zmes nezhustne. Smažte na oboch stranách. Hotovo!

S krupicou

Táto originálna sladká omeleta s krupicou je veľmi obľúbená u detí. Avšak dospelí tiež nie sú výnimkou. A to je to, čo musíte variť.

Ingrediencie

2 vajcia

100 ml mlieka

1 pol. lyžica krupice

0,5 pol. lyžice cukru

25 g smotanového masla

lopata omeleta

Jednoducho miešajte vajcia. Nešľahajte ich. Pridajte cukor a potom prilejte mlieko a znovu premiešajte. Nasypte krupicu a vyšľahajte celú masu mixérom. Keď sa maslo roztaví na panvici, vylejte celú zmes omelety. Prikryte panvicu. Pripravujte raňajky 10 minút na strednom ohni. O tom, že je omeleta hotová, upozorní vás matný povrch.

So šunkou a rajčinami

Omeleta plná zeleniny? Ak sa vám táto myšlienka páči, potom táto možnosť je pre vás. Vďaka špeciálnemu spôsobu prípravy jedla je veľmi šťavnatá a chutná. Ale nebojte sa: v tomto prípade, „špeciálne“ neznamená „komplikované“.

Ingrediencie

4 vajcia

2 pol. lyžice mlieka

70-100 g šunky

1 rajčina

Soľ, korenie podľa chuti

1-2 pol. lyžice rastlinného oleja

omeleta so šunkou a paradajkami

Vyšľahajte vajíčka mixérom, pridajte korenie a soľ. Pokrájajte paradajky na kocky. Urobte to isté so šunkou. Vylejte asi 2/3 hmoty na vyhriatú panvicu. Pečieme, až kým sa horná vrstva neuvoľní. Vložte paradajky a šunku na vaječný plátok. Teraz zabaľte vaječnú palacinku do rolky priamo na panvici. Zasuňte rolku do stredu panvice. Jemne vylejte zvyšnú masu vajec. Počkajte 1 minútu. Keď je palacinka vypražená, olemujte ju ešte raz. Takže zabalíte hmotu hlbšie a zostane šťavnatá. Ak máte radi tvrdý syr, môžete ho pridať k plnke. Bude to ešte chutnejšie!

S morskými plodmi

Nie je to celkom obvyklé, alebo lepšie povedané, úplne nezvyčajné. A zložky na jej prípravu nie sú vždy k dispozícii. Ale výnimočne môžete variť a podávať také jedlo aspoň príležitostne.

Ingrediencie

2 vajcia

1 bulharská paprika

30-50 ml mlieka

50 g kalamárov

1-2 štipky soli

25 g očistených krevetiek

25 g mušlí

1 pol. lyžica rastlinného oleja

1 strúčik cesnaku

Petržlen podľa chuti

omeleta s morskými plodmi

Rozmrazte hotové krevety. To isté urobte s mušľami. Nakrájajte kalamáre. Nakrájajte ošúpaný cesnak na tenké plátky. Očistite bulharskú papriku, nakrájajte na kocky. Keď sa rastlinný olej zohreje, smažte všetky morské plody spolu s cesnakom 2 minúty. Nebojte sa vyprážať na vysokej teplote. Teraz pridajte papriku do panvice a smažte ďalších 30 sekúnd. Všetko vysypte do misy.

Pomocou mixéra vyšľahajte vaječno mliečnu zmes a posoľte ju. Vylejte ju na horúcu panvicu. Smažte dovtedy, kým omeleta nebude hustá. Morské plody nasypeme na jednu polovicu a druhou prikryjeme. Vypnite panvicu a počkajte ešte niekoľko minút. Omeleta je pripravená. Ozdobte ju petržlenom!

So slanou uhorkou a klobásou

Veľmi pikantná a veľmi chutná omeleta vďaka skôr netradičnej, pre omeletu, zložke – solené uhorky. Ak sa vám páči nie celkom obvyklá kombinácia, smelo varte!

Ingrediencie

4 vajcia

1,5 pohára mlieka

2 solené uhorky

450 g klobásy

Koreniny podľa chuti

Bylinky

omeleta s nakladanými uhorkami

Zmiešajte mlieko, vajcia a soľ. Nakrájajte uhorky a klobásu na kocky. Do vaječnej hmoty pridajte nakrájané produkty a premiešajte. Jemne nakrájajte bylinky. Pridajte ich do masy spolu s vašimi obľúbenými koreninami. Znova premiešajte a vložte do panvice. Pečieme na oboch stranách, kým nie je hotová.

Chutná, svieža, jemná a topiaca sa v ústach – tak môžete opísať perfektnú omeletu. A nepochybujeme o tom, že tá, ktorú ste si často varili dodnes, je tiež veľmi dobrá. Ale vždy je lepšie! Experimentujte a vyberte si recepty, ktoré budú robiť ráno celej rodiny príjemné a chutné. A poraďte svojim priateľom!

 

foto:sovkusom.ru

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.
Chod hore