Praha nechala vyrobiť lavičku za 850 tisíc českých korún! Pozrite sa, ako tento absurdný nákup vysvetlili!

Po pohovkách za pol milióna alebo pláže bez piesku má Praha 6 ďalší unikát. Lavička Ferdinanda Vaňka, červenej farby, ktorú radnica slávnostne odhalila koncom minulého roka, stála neuveriteľných 850 tisíc českých korún. Len výroba a licencia stáli podľa radnice nehoráznych pol milióna korún. Ďalších 350 tisíc bolo za namontovanie.

Ceny obyčajných liatinových lavičiek sa pritom radia niekam medzi 5-20 tisíc korún, tie „múdre“ solárne, s Wi-Fi pripojením a nabíjačkami zhruba okolo 90-140 tisíc. Nie je teda ťažké si vypočítať, koľko lavičiek by mohlo za túto sumu v Prahe stáť.

FOTO: Tadeáš Provazník

 

„Lavička Ferdinanda Vaňka nie je lavičkou v zmysle mestského nábytku, ale umeleckým dielom s užitočnou funkciou – teda možnosťou sedenia. Tá ale nebola primárne vyžadovaná a je pridanou hodnotou umeleckého diela,“ vysvetlil pre Blesk.cz hovorca radnice Ondřej Šrámek.

FOTO: Tadeáš Provazník

 

Ferdinand Vaněk je alter ego bývalého prezidenta Václava Havla. Dňa 18. decembra, ako poctu bývalému prezidentovi, ju presne šesť rokov po jeho smrti, odhalili politici z Prahy 6. Lavička ako pridaná hodnota umeleckého diela stojí pred Národnou technickou knižnicou a má podobu červenej dosky s červeným sudom a doplňuje ho citát z Havlovej hry Audience: ,,Ja sa predsa z princípu nemôžem podieľať na praxi, s ktorou nesúhlasím.“

zdroj:blesk.cz / refresher.sk 

Chod hore