97% ľudí nevie variť ryžu. Dokonca ani skúsení šéfkuchári nevedia, ako ryžu zbaviť nebezpečného arzénu

Desiatky tisíc šéfkuchárov a odborníkov v oblasti kulinárie pripravuje ryžu nesprávne. Zhoduje sa na tom množstvo vedcov, ktorí ďalej dodávajú, že zlou prípravou ryže si len poškodzujeme naše zdravie. Každá ryža totiž obsahuje arzén! Tieto informácie sa objavili v britskom denníku The Telegraph a okamžite vyvolali horlivé diskusie.

Stopové množstvá arzénu zostávajú v ryži, dostávajú sa do výrobku spolu s priemyselnými hnojivami a pesticídmi, ktoré sa po desaťročia usadzujú na ryžových plantážach. Ryža je dobre známy absorbent, keď ju jeme, absorbuje toxíny, čistí organizmus. Tým pádom ryža absorbuje všetko, čo sa nachádza aj na miestach, kde sa pestuje.

как правильно варить рис

Arzénom sa tiež ošetrujú kontajnery a nádoby, v ktorých sa ryža prepravuje, aby sa ňou nekŕmili myši. Ryža by mala byť prinajmenšom opláchnutá pod tečúcou vodou, kým sa z nej nevyplaví všetka biela múka.

Aké sú prípustné normy arzénu v ryži? Znie to veľmi zvláštne, o akej norme sa teda bavíme? Arzén môže spôsobiť vážne porušenie funkcií ľudského tela vrátane zvýšenia rizika kardiovaskulárnych ochorení, zlyhania obličiek, rakoviny a cukrovky. Našťastie, existuje spôsob, ktorým môžete z ryže odstrániť škodlivé chemikálie a minimalizovať tak šance na otravu arzénom. Odpoveďou je správna príprava! Prečítajte si teda podrobnú inštruktáž…

как правильно варить рис

Ako variť ryžu

Japonci a Číňania pred varením 7-krát ryžu premyjú v studenej vode, aby z nej odstránili akékoľvek pochybné látky. Táto metóda sa môže použiť pri varení pokrmu, na ktorý vám už neostalo veľa času. Najlepšie je namočiť ryžu ešte pred odchodom do postele. Koncentrácia arzénu v takejto ryži klesne až o 80% a produkt sa tak stane absolútne bezpečným pre naše zdravie.

Navyše nasiaknutá ryža má ďalšiu nepopierateľnú výhodu. Varí sa rýchlo, pretože počas noci sa nasiakla istým množstvom vody. Doba varenia sa odhaduje len na 13 minút! Ryža, ktorá bola namočená vo vode, bude mať vynikajúce chuťové vlastnosti a prekvapí svojou sypkou štruktúrou.

как правильно варить рис

Tu je spôsob, ako variť ryžu na vode, aby sa neutralizoval arzén a ďalšie chemikálie, ktoré sú náhodne nájdené v jej zložení.

Podrobný postup na prípravu ryže – odstránenie arzénu

  1. Vezmite si 1 odmerku ryže a 5 odmeriek vody.
  2. Ryžu nechajte vo vode namočenú počas celej noci.
  3. Ráno ryžu niekoľkokrát umyte, kým sa voda nestane úplne priezračnou.
  4. Ryžu si následne vysušte papierovou utierkou alebo utierkou.
  5. Vezmite si 1 odmerku ryže a 1,5 odmerky vody. Najlepšie je zalievať ryžu teplou vodou.
  6. Pridajte štipku soli, tá zlepší chuť ryže.
  7. Následne ryžu priveďte k varu a znížte plameň na minimum. Hrniec prikryte pokrievkou.
  8. Nechajte ju povariť na miernom ohni po dobu 10-15 minút. Pokrievku neotvárajte! Pamätajte, ak to urobíte zničíte ryžu.
  9. Zdravá a bezpečná ryža je pripravená na konzumáciu!

как правильно варить рис

Ponúkame vám tiež zaujímavý recept na rizoto, ktorý nám poslala čitateľka z Azerbajdžanu. Je v ňom jedna zmena: ryža sa namáča do slanej vody. Vďaka tomu je chutnejšia a belšia. Navyše, slaná voda odstraňuje akékoľvek nepríjemné zápachy. Bohužiaľ, kvalita ryže niektorých výrobcov predstavuje obrovské sklamanie. Hotová ryža môže totiž niekedy voňať zatuchnuto, akoby v nej naozaj žili myši. Už ste si to niekedy všimli?

„V Azerbajdžane varia ryžu týmto spôsobom. Moja stará mama a mama namáčajú ryžu na noc do slanej vody. Vďaka tomu sa počas varenia nerozvarí. Navyše tiež ju varia v slanej vode, ako aj cestoviny. Po zliatí ryžovej vody, do polo-pripravenej ryže pridajte potrebné korenie, soľ a nechá sa povariť na malom ohni.“

Existujú aj ďalšie veľmi zaujímavé spôsoby varenia ryže. Napríklad ryža, varená v mlieku s maslom a množstvom kardamómu. Predbežne sa ryža musí namočiť cez ešte pred nocou. Zalievajte ju horúcim mliekom a varte dlho na malom ohni spolu s kardamómom. Môžete pridať aj cukor podľa chuti. Vznikne vám neobvykle voňavá kaša, podobná pudingu, skúste to!

как правильно варить рис

Existuje aj ďalší uzbecký recept, ktorý by bol hriech neprezradiť- ryža s mäsom. Fazuľa mungo je taký malý zelený hrášok, ktorý má špeciálnu orechovú arómu, ktorá je plne odhalená v kombinácii s ryžou. Ryža s mäsom by sa mala cez noc namočiť a neskôr uvariť vo vode na malom plameni. Výsledok je úžasný!

Samozrejme, všetko sa mení. Nie je to tak dávno, čo ľudia ani len nemysleli na rôzne škodlivé látky v každodennom živote, potravinách a životnom prostredí… Teraz je však situácia odlišná. Starostlivosť o vlastné zdravie je dôležité a každý je zodpovedný za to svoje.

как правильно варить рис

Ale nezabudnite, aké dôležité je mať pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, rytmus života, vášeň pre to, čo milujete! Pri prvej príležitosti si naplánujte prechádzku do prírody!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore