Lekári varujú: „Všetky tieto kačičky na kúpanie sú rodiskom pre škodlivé baktérie.“ Toto je mimoriadne nebezpečné!

Všetci rodičia, ktorí sa starajú o malé deti určite poznajú hračky, ktoré sú súčasťou každej kúpeľne. Žlté gumené kačičky alebo iné zvieratká – deti ich jednoducho zbožňujú, pretože sa netopia a dajú sa žuť. Sú však ale také bezpečné, ako sa zdá na prvý pohľad? Rozhodli sme sa zistiť, prečo sú bežné hračky na kúpanie tak nevhodné pre vaše ratolesti.

резиновые игрушки для детей

Gumené hračky sú v súčastnosti populárne vďaka svojmu zaujímavému dizajnu a farbám. Nie je ale všetko zlato čo sa blyští. Môžu obsahovať toxíny ako fenol, olovo, formaldehyd a rôzne syntetické látky, ktoré pri používaní spôsobujú človeku otravu.

Vysoká koncentrácia fenolu v hračkách je skutočnou hrozbou. Látka sa rýchlo absorbuje cez kožu, postupuje do horných dýchacích ciest a gastrointestinálneho traktu. Fenol sa hromadí v organizme a ničí imunitný systém dieťaťa. Okrem toho dráždi sliznice. To všetko môže viesť k nádche, závratom, bolestiam hlavy, vracaniu a ďalším nepríjemným príznakom. Situáciu môže zhoršiť aj alergická reakcia na fenol.

резиновые игрушки

V poslednom čase sa v našom okolí čoraz častejšie objavujú hračky s obsahom ortuti. Táto látka je vo všeobecnosti život ohrozujúca. Nebezpečenstvo vzniká v dôsledku lacných falzifikátov, pri ktorých úroveň škodlivých látok prekračuje normu až niekoľkonásobne.

Aby ste tomu zabránili, musíte buď prestať kupovať gumené hračky, alebo starostlivo pristupovať k ich výberu. Je dôležité, aby ste venovali pozornosť farbe hračky: čím farebnejšia a žiarivejšia je farba, tým vyšší je obsah farbív. Zbavte sa červených, modrých a fialových hračiek, žlté budú najbezpečnejšie.

резиновые игрушки для ванной

Tiež by ste si mali dať pozor na vône hračiek. Ak ste v obchode našli nejaké navoňané, nestojí za to, aby ste ich kupovali. Okrem toho je dôležité venovať pozornosť hygienickému certifikátu a osvedčeniu výrobku. Starostlivý výber hračiek môže ochrániť vaše dieťa pred zbytočnými zdravotnými problémami.

Okrem iného sa ukázalo, že títo očarujúci obyvatelia kúpeľne majú veľmi bohatý „vnútorný svet“. Rodičia čoraz častejšie začali prichádzať do kontaktu s plesňami vo vnútri detských hračiek určených na kúpanie. Cez malé otvory sa do hračky dostane voda, teplo a vlhkosť, ktoré spoločne vytvárajú vynikajúce prostredie pre reprodukciu plesní.

резиновые игрушки для малышей

Vo vnútri hračky sa môže vyvinúť celá civilizácia plesne, ktorá počas kúpania spolu s vodou môže vytekať a dostať sa na sliznicu dieťaťa. Tým vznikajú nosové, ústne alebo ušné mykózy dutín. Pleseň okrem iného často spôsobuje aj alergickú reakciu.

Kontrola prítomnosti plesne v hračke je veľmi jednoduchá: nalejte do nej vodu a následne ju vylejte do čistej misky. Ak uvidíte čierne chumáče, je najvyšší čas hračku vyhodiť. Môžete sa, samozrejme pokúsiť zbaviť ju plesní, ale odporúčame vám, aby ste neriskovali. Je preto nevyhnutné takéto hračky pravidelne kontrolovať a starať sa o ne. Potom slúžia dlhšie a nepredstavujú nebezpečenstvo pre vaše deti.

Po každom použití by sa hračky mali umyť vriacou vodou a umývacím prostriedkom na umývanie riadu. Pred použitím hračky môžete do jej otvoru aplikovať silikónové lepidlo, aby sa do nej nedostala žiadna voda. Je dôležité dôkladne vysušiť hračky po každom kúpeli. Najlepšie urobíte, ak ich budete ukladať do špeciálnych sieťok alebo na voľnom priestranstve. V prípade, že je to možné, vymeňajte tieto hračky každé 2-3 mesiace.

резиновые игрушки для купания

Kúpanie s hračkami je pre malé deti veľmi užitočné, pretože im pomáhajú vyvíjať sa. Kúpanie sa takouto hračkou je pre nich stáva zábavou a aj v prípade, že sa im to predtým nepáčilo, hračky vedia slúžiť ako dobrý pomocník. A keď sa dieťatku prerezávajú zúbky, musí niečo žuvať a gumové hračky sú na to skvelou voľbou. Nemusíte sa teda gumených hračiek okamžite zbavovať, pozorne sledujte ich kvalitu a stav, pretože bezpečnosť dieťaťa je najdôležitejšia!

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať aj s vašimi priateľmi!

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore