Sociálne siete (Facebook, Instagram…) nás odpočúvajú! Ak používate tieto aplikácie, čím skôr…

Minulý týždeň naša rodina zažila nepríjemnú skúsenosť v podobe susedského vytopenia. Z tohto dôvodu sme boli nútení zrekonštruovať kuchyňu. Keďže sme nemali kam ísť a máme dve deti, mačku aj psa, oprava musela prebehnúť čo najrýchlejšie.

Večer sme začali diskutovať o farbe tapiet a možných obchodoch, kam by sme mohli zájsť. Ráno som si na sociálnej sieti prečítala správy a zrazu ma zaujala zvláštna vec. Začali sa mi ukazovať reklamy so zľavami na stavebné materiály.

„To je super!“, povedala som si. Z ničoho nič mi ale napadlo: „Ako Facebook vie, že musíme niečo prerábať?“

Kto ma nasleduje?

Zavolal som svojho manžela, ale jeho odpoveď ma šokovala ešte viac: „No tak, nevedela si, že sme boli sledovaní? Dokonca aj keď nepoužívaš telefón na surfovanie po internete a hľadanie dôležitých informácií, externé aplikácie počúvajú prostredie každú minútu prostredníctvom tvojho mobilného telefónu. Vďaka tomu vedia, akú reklamu ti majú nabudúce ponúknuť “

кто за мной следит

To všetko by bolo smiešne, keby to nebolo pravda. Mnoho mojich priateľov potvrdzuje tento jav „potrebnej“ reklamy daný v správny čas. A to je len špička ľadovca…

Mne, rovnako ako aj mnohým iným ľuďom, je nepríjemné, ak vieme, že nás niekto neustále sleduje. Dnes nás odpočúvajú a zajtra budú sledovať každý náš krok! Najskôr presne mierená reklama a potom čo, úplná kontrola? Nie, to nechcem, ale ako zistiť, kto ma naozaj sleduje.

кто за мной следит

Rozhodli sme sa vám ukázať logiku sociálnych sietí. Technológia nám uľahčila život natoľko, že sme sa na nej stali závislí. Dnes vám povieme pár trikov, ktoré používajú tvorcovia sietí, len aby sa o svojich používateľoch dozvedeli čo najviac. Pozorne si ich prečítajte a chráňte si svoj osobný život!

  1. Ak využívate služby Google na 100%, máte viacmenej slušný smartfón, viete, že každá reklama, ktorú ste na internete videli a všetky informácie týkajúce sa vašich internetových nákupov sú niekde zhromažďované a analyzované. Na základe zistení vám budú ponúkané podobné produkty vo forme internetových reklám. 

    Okrem toho spoločnosť Google nedávno oznámila integráciu informácií o tom, aký druh reklamy si používateľ prezerá na webe a aký nákup uskutočnil v kamennom obchode. Ukazuje sa teda, že banky poskytujú informácie o tom, čo nakupujeme!

    кто за мной следит

  2. Mobilné aplikácie ako Facebook, Instagram a tisíce mobilných hier zo služby Google Play odpočúvajú informácie prostredníctvom mikrofónu vo vašom mobilnom zariadení. Programujú sa pomocou kódu na rozpoznanie televíznej reklamy a zvukov. Dokonca aj v prípade, že hra nie je spustená, zvuky sa zaznamenávajú a štatistické údaje pre inzerentov sa zhromažďujú.Ak sa vo vašej konverzácii objaví veľa slov s určitou tematikou, napríklad: oprava, oblečenie, aplikácia posiela dáta do siete k najčastejším zvukovým požiadavkám. A potom vám bude ponúknutá reklama na potrebné vecí, ktoré si so šťastím kúpite, premýšľajúc nad tým, odkiaľ pochádza táto úchvatnej reklamy.

    кто за мной следит

  3. Všetky vaše lajky, komentáre, zdieľania a kliknutia na odkazy nezmiznú len tak bez stopy. Vy na nich možno zabudnete, ale sociálne siete v žiadnom prípade. Tieto informácie sú starostlivo analyzované a trvalo priradené k danému používateľovi. Čím viac o vás vedia, tým lepšie reklamy a produkty vám budú môcť ponúkať. Stačí im k tomu len jediné vaše kliknutie…Vnucujú nám názory niekoho iného a nútia nás kupovať si niečo, čo v skutočnosti ani nepotrebujeme. Inzerenti sa radujú, pretože v roku 2017 sa počet spontánnych nákupov za rok zvýšil o 30%. Toto číslo naďalej rastie.

    кто за мной следит

  4. Existuje teória, že Facebook sleduje polohu svojich užívateľov. Spomeňte si na to, ako si zapínate GPS alebo označili kaviareň, kde ste obedovali, oslavovali s vašimi priateľmi…Potom vám Facebook ponúkne návštevu zaujímavého miesta, udalosť v blízkosti vášho bydliska či možnosť práce.Je vám to povedomé? Áno, niekedy sa rozhodneme ísť na koncert, ktorý nám Facebook ponúkol – mohli sme ušetriť nielen čas ale aj peniaze. No teraz už sociálna sieť vie, akú hudbu alebo druh jedla obľubujete.

    кто за мной следит

  5. Do roku 2017 sa Google venoval špeciálnemu projektu s názvom Tango. Mal zriadiť mobilnú platformu, ktorá mala nasnímať pôdorys a priestor v akom sa človek nachádza. Tieto snímky sa mohli následne upravovať tak, aby sa prostredníctvom aplikácie mohol skombinovať digitálny svet s tým fyzickým. Tango ale nevyšlo a nahradil ho lacnejší nástupca Arcore, ktorý robí v zásade to isté.

 

Nie je potrebné pripomínať, že mobilné číslo, ktoré ste zadávali na vytvorenie účtu, je známe aj iným ľuďom. Neexistujú žiadne tajné informácie, bodka.

 

Ochrana a bezpečnosť profilu používateľa je predovšetkým potrebná u všetkých majiteľov sociálnych sietí. Aby nestratili neoceniteľné, zbierajú si o vás dlhoročné údaje, ktoré môžu kedykoľvek použiť a v tom horšom prípade aj zneužiť.

 

Čo sa týka témy úplného sledovania, nie sú to len sociálne siete, ktoré majú na tom svoju vinu. Čo bráni úradom v tom, aby o svojich obyvateľoch mohli zistiť úplne všetko: na čo myslia, čo hovoria, čo čítajú alebo píšu, kde, kedy a s kým sa stretávajú…

кто за мной следит

Aby ste boli v bezpečí aj v online svete, nestačí len držať jazyk za zubami. Ideálnym riešením je postupovať podľa nasledujúcich krokov

  1. Používate telefón len na rozhovory a nesťahujte si pochybné aplikácie.
  2. Nekomentujte, nelajkujte a neklikajte na reklamy či podozrivé odkazy.
  3. Vypnite si dáta, GPS a internet v prípade, že ste dokončili vyhľadávanie potrebných informácii.
  4. Neexistujú žiadne tajné konverzácie. Neoznamujte dôležité správy, ani svojim najbližším, prostredníctvom messengeru a chatu.
  5. Zapamätajte si, že sociálne siete predstavujú vymyslený svet, do ktorého sa nás snažia vtiahnuť. Koniec koncov, je veľmi jednoduché riadiť používateľov podľa ich jasne vykonštruovaných algoritmov. Uprednostnite komunikáciu so skutočnými ľuďmi a v reálnom čase.кто за мной следит

Stali sme sa rukojemníkmi technologického pokroku, rukojemníkmi sociálnych sieti, správ, nových obrázkov a videí. Nechceme to považovať za závislosť, no priznajme si, bez telefónov si mnohí nevedia predstaviť ani jediný deň svojho života. Pokúsme sa vychutnať si pohľad z autobusu či dať sa do reči so spolucestujúcim. Začnime žiť, pretože zatiaľ čo budeme hľadieť do našich smartfónov, všetko okolo sa bude meniť a my to premrháme…

A ako ste na tom vy? Máte pocit, že vás na internete niekto sleduje alebo to považujete za úplný výmysel? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch!

zdroj:takprsoto.

 

Chod hore