Tieto veci učia židia svoje deti. Vďaka ním sa nikdy v živote nestratia. Sú naozaj úžasné

Pri výchove dieťaťa rodičia často snívajú o tom, že z ich potomkov vyrastú inteligentní, samostatní, cieľavedomí a organizovaní ľudia. Obaja rodičia chcú, aby ich deti boli v živote šťastné a úspešné. Preto sa im v procese výchovy snažia dať len to najlepšie, využívajúc pri tom rôzne metódy – povzbudzovanie, trestanie alebo dohováranie.

V tejto oblasti sú židovskí rodičia odlišní od tých ostatných – zbožňujú svoje deti a dovoľujú im toho omnoho viac, no nie všetko!

Dnes vám prezradíme niečo o odlišnostiach vo výchove v židovských rodinách. Možno sa naám podarí prísť na to, prečo sú zo všetkých židovské deti tie najúspešnejšie a najšikovnejšie.

  1. Nevytvárajú komplexyŽidovská matke pevne verí, že jej dieťa nemá žiadne nedostatky. Zlý skutok nepovažujú za príklad zlej výchovy, ale len za ojedinelú hlúposť, ktorú je ale potrebné si vydiskutovať. Ani jeden z rodičov nebude na dieťa zbytočne kričať, jednoducho aby u neho nevytvárali zbytočné komplexy.

    еврейское воспитание

  2. Dávajú sloboduAby si dieťa vedelo vybudovať sebadôveru, židovskí rodičia mu dávajú úplnú slobodu, ohraničenú striktnými pravidlami. Ako sa hovorí: „Dieťa môže všetko, okrem toho, čo nemôže.“

    Židovskí rodičia nenadávajú na svoje deti a nikto na nich ani len nekričí. Na druhej strane, žarty sú prijateľné, avšak len do istej miery. Rešpekt voči starším ľuďom je detskou cenenou povinnosťou. Pri všetkej slobode, dieťa nemôže prekročiť túto pomyselnú hranicu – prejaviť neúctu starším. Starých rodičov zbožňujú a považujú ich za svoj životný vzor.

    еврейское воспитание

  3. Chvália za všetko dobréRodičia sa snažia chváliť svoje dieťa už od jeho narodenia. Za akýkoľvek divný obrázok, povedané slovo, prvé kroky je dieťa ocenené búrlivými gratuláciami. Židovské deti sú tak na chválu zvyknuté už od ranného veku. Matky a otcovia neváhajú chváliť ich za maličkosti ani na verejnosti. Pochvaly sú u nich považované za akúsi normu.

    еврейское воспитание

  4. Učia ich zodpovednosti a samostatnostiV židovských rodinách deti nie sú oboznámené s lenivosťou. Sú neustále zaneprázdnené: učia sa hrať na husliach, cudzie jazyky alebo navštevujú rôzne druhy krúžkov. Vedia oceniť čas, preto sa neflákajú len tak kade-tade po uliciach. Učia sa byť zodpovednými za to čo urobia aj povedia.

    еврейское воспитание

  5. Pestujú v rodine láskuŽidovské tradície jasne ukazujú, že základom rodiny je otec a matka. Deti od raného veku vidia, že vzťah medzi matkou a otcom je obohatený o vzájomný rešpekt, starostlivosť a lásku. Dieťa tak bude cítiť istotu a bezpečie. Vo svojej rodine budú pestovať rovnaké hodnoty.

    еврейское воспитание

Židovská výchova je založená na pevných základoch, ktoré deťom umožňujú stať sa plnohodnotnými a nezávislými členmi ľudskej spoločnosti. Tento systém funguje možno aj preto, že židovské ženy dávajú vždy na prvé miesto svoju rodinu aj napriek tomu, že obetujú svoje vlastné sny.

Jednoduché a logické princípy výchovy, ktoré rodičia tak často zanedbávajú. Potom sa čudujú a lamentujú nad tým, prečo sa deťom nedarí plniť ich očakávania…

 

zdroj:takprosto.

Chod hore