Presne pred rokom zomrel človek, ktorý zachránil svet pred jadrovou vojnou. V dejepise jeho meno nenájdete

26.septembra 1983, bol sovietsky podplukovník Stanislav Petrov v službe, keď obdržal správu, že Spojené štáty americké vypálili na Moskvu 5 jadrových rakiet.

 

 

Petrov si však zachoval duchaprítomnosť a nedal príkaz na protiúder. Napriek tomu, že zomrel v máji 2017, jeho smrť mohla nastať omnoho neskôr.

Karl Schumacher, politický aktivista z Nemecka, bol jedným z tých, ktorý publikoval mužov príbeh koncom 90.rokov. O smrti svojho priateľa sa dozvedel len náhodou, keď mu niekto zavolal domov na telefón. 26.septembra 1983, podplukovník Stanislav Petrov pracoval ako kontrolór systému varovania pred raketovými útokmi, v utajenej oblasti Serpuchov-15, neďaleko Moskvy.

Keď sa na počítači objavil signál o vypustení balistických rakiet z USA, mal len 20 minút na to, aby urobil najdôležitejšie rozhodnutie v histórii celého ľudstva.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Stanislav Petrov

Petrov povedal, že mohol zodvihnúť telefón a podať informáciu ďalej. Nebol len vojakom, ale aj človekom. Mnohí si myslia, že že vojenský personál má zakázané myslieť, musia len konať. Petrov sa však zamyslel a snažil sa pochopiť celej tejto situácii.

Ako sa neskôr ukázalo, sovietske senzory zaznamenali slnečné lúče odrážajúce vypustenie amerických rakiet. V rozhovore z roku 2013 si Petrov zaspomínal na osudnú noc:

Stroje ukazovali najvyššiu pravdepodobnosť presných informácii. Na monitore svietili veľké červené písmená START, čo znamenalo, že raketa bola odpálená.

Pozrel som sa na svoje bojové výpočty. Niektorí vojaci dokonca vyskočili na nohy. Zvýšeným hlasom som dal príkaz, aby okamžite zaujali svoje miesta.

Museli sme zistiť všetko. Bolo možné, že by rakety so sebou niesli bojové hlavice?“

Petrov pochyboval, že by sa Spojené štáty rozhodli obrátiť svoje jadrové rakety na Sovietsky zväz. Učili ho, že ak by k takejto situácii skutočne došlo, riadené strely by boli odpálené z rôznych vojenských základní. Z tohto dôvodu Petrov vládnym špičkám oznámil, že išlo o zlyhanie počítača. Našťastie mal pravdu. Za to mu neskôr udelili rad prestížnych medzinárodných ocenení.

 

Američania sa v roku 2014 rozhodli o Petrovovi nakrútiť film „Muž, ktorý zachránil svet“. Hlavnú úlohu si tam zahral herec Kevin Costner, ktorý Stanislavovi Petrovovi poslal 500$ a poďakovanie za to, že nevyslal do vzduchu rakety s jadrovými hlavicami.

Bohužiaľ, Petrov zomrel v zabudnútí, v chudobe a bez akéhokoľvek uznania vlasti. O jeho smrti neinformovali žiadne média, nebyť Schumachera, mnohí by ani nevedeli, že je mŕtvy…

Venujte 1 minútu ticha tomuto skvelému mužovi. Koniec koncov, všetci by sme mu mali byť vďační za náš život!

 

 

Chod hore