Ako často môžeme nosiť slúchadlá bez toho, aby sme neohluchli?

Popularita slúchadiel každým rokom naberá na obrátkach – ľudia ich používajú v práci, doma, vo verejnej doprave, pri športe alebo len tak na ulici. Sú nutnosťou mnohých moderných tínedžerov. Niekto preferuje veľké a farebné, iný maličké a nenápadné. Možno vás to prekvapí, no ublížiť vám môžu oba typy slúchadiel.

Škodlivý efekt nemusíte pociťovať ihneď, no s pribúdajúcim vekom vám vaše telo pripomenie chyby, ktorých ste sa kedysi dopustili. Je namieste zaujímať sa o svoje uši už dnes, najmä v prípade, ak sa chcete dožiť staroby aspoň s čiastočným sluchom.

Slúchadlá by sme podľa odporúčaní mali používať len 1 hodinu denne. Taktiež si dávajte pozor na hlasitosť – 60% z maxima je optimálna hlasitosť pri používaní slúchadiel. Takéto nariadenie bolo vydané len nedávno.

наушники

Asociácia pre zdravie dospievajúcich je znepokojená rastúcim počtom prípadov čiastočnej hluchoty u mladých ľudí vo vekovom rozmedzí 12 až 18 rokov. V roku 1994 3,5% amerických tínedžerov trpelo množstvom sluchových postihnutí zapríčinených dôsledkom nadmerného používania slúchadiel.

O 12 rokov neskôr sa tento ukazovateľ zvýšil na 5%. Výsledkom teda je, že slúchadlá dokážu ovplyvniť aj zdravie mladých zdravých uší, riziko hluchoty sa tak pribúdajúcim vekom môže neustále zvyšovať.

Čím vyššia hlasitosť, tým menej času majú uši na to, aby dokázali odolávať tejto záťaži. V prípade, že bez slúchadiel nedokážete žiť, mali by ste sa naučiť počúvať hudbu o niečo potichšie. Vyberte si slúchadlá s vysokou kvalitou tlmenia hlučnosti, potom už nebudete nútení zvyšovať hlasitosť na maximum, aby ste stlmili vonkajšie zvuky.

Vyhnite sa prudkým zmenám hlasitosti: absolútne ticho, nahradené ostrými hlasnými zvukmi sú pre naše uši veľmi škodlivé a nie je vylúčené, že to môže spôsobiť náhlu hluchotu!

наушники

Ušné bubienky trpia aj bez toho, aby museli znášať takéto výkyvy. Nás svet je predsa zaplnený nepotrebným hlukom. Nestojí za to ich preťažovať ešte viac a privodiť si tak zbytočné nepríjemnosti spojené so zníženou kvalitou sluchu.

V prípade, že v ušiach často počujete zvuk zvonenia, čím skôr sa pokúste vyhľadať lekára. Ide o príznak blížiaceho sa problému s ušami, je možné, že čiastočná hluchota sa už stala vaším verným spoločníkom. Je potrebné si uvedomiť, že slúchadlá nie sú také skvelé a bezpečné ako sa uvádza v mnohých televíznych reklamách. Starostlivosť a predvídavosť pri používaní akejkoľvek veci týkajúcej sa vášho tela je preto vždy na mieste!

To platí nielen o slúchadlách, ale aj napríklad o kontaktných šošovkách, ktoré sa stali módnym produktom a obľúbili si ich dokonca aj ľudia so zdravým zrakom. Avšak neustále vysušovanie sliznice môže viesť k rôznym infekciám či slepote.

Starajte sa o svoje vlastné zdravie a pamätajte aj na vašich blízkych. Tento článok by si malo prečítať čo najviac tínedžerov, neváhajte a zdieľajte ho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

 

Chod hore