Ďalšia štúdia, ktorá potvrdzuje, že deti vychovávané rodičmi rovnakého pohlavia vyrastajú rovnako, ako ich rovesníci z bežných rodín

 

Nasledujúca správa by nemala prekvapiť nikoho, kto berie svet takým, akým je. Páry rovnakého pohlavia sú rovnako dobrými rodičmi ako páry zmiešaných pohlaví. Nejedná sa o tvrdenie, ku ktorému sa dospelo z jedného dňa na druhý. Ide o rozsiahly výskum s použitím overených vedeckých poznatkov. Nová štúdia, publikovaná v časopise Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, sa odvoláva na výsledky z praxe.

Výskum vedený odborom psychologického vývoja na univerzite Sapienze v Ríme a univerzite Texas v Austine prišiel k záveru, že deti lesbičiek alebo homosexuálnych rodičov, sú zo psychologického hľadiska takmer rovnaké, ako tie, ktoré vychovávajú heterosexuálni rodičia.

Štúdia sa zaoberala talianskymi rodinami a zahŕňa tri samostatné skupiny rodičov: 70 homosexuálov s adoptovanými deťmi, 125 lesbičiek, ktoré mali deti prostredníctvom umelého oplodnenia od darcov a 195 heterosexuálnych párov, ktoré mali deti spontánnym počatím. Všetky deti boli vo vekovom rozmedzí od 3 do 11 rokov.

Rodičia potom museli hlásiť rôzne veci týkajúce sa ich rodinného života. Ako boli úspešní v roli rodičov. Ako dobre dokázala rodina fungovať. Aké sú silné a slabé stránky ich detí, prípadne ich črty správania. Po nahlásení týchto odpovedí, prišlo na rad aplikovanie štatistickej analýzy a spolu s ňou aj výsledky štúdie.

Napriek tomu, že rozdiel medzi rodinami nebol obzvlášť veľký, výskumný tím prišiel so záverom, že deti homosexuálov a lesbičiek preukazovali menej psychických problémov než deti heterosexuálnych rodičov.

Autori novej štúdie, ktorí si uvedomujú dezinformovanosť rodinnej politiky, taktiež zdôrazňujú, že ich práca „varuje tvorcov zákonov pred vytváraním názorov na základe sexuálnej orientácie ľudí, ktorí sú vhodnejšími adeptmi na rodičovstvo alebo o ľuďoch, ktorí by mali alebo nemali mať právo na prístup k liečbe plodnosti.“

Výskumníci tiež odporúčajú zdravotníkom, aby sa pri stretnutí s rodičmi rovnakého pohlavia a ich problémovými deťmi neupriamovali na to, že tieto záležitosti súvisia s ich sexuálnou orientáciou.

Samotná štúdia ma však aj zopár nedostatkov, ktoré poznajú aj samotní výskumníci. Nejednalo sa o dlhodobú štúdiu, pri ktorej sa prihliadalo na psychologický vývoj po určitom časovom období. Namiesto toho má odpovede, ktoré boli nahlasované danými rodičmi, čo u nezainteresovaného človeka môže vyvolávať istý druh zaujatosti.

Takže áno, neide o dokonalú štúdiu, no neznamená to, že bola úplne zbytočná a súca na zánik. Spája sa s výsledkami z desiatok existujúcich štúdií, ktoré sa zaoberali otázkou z iných perspektív, no nakoniec dospeli k rovnakému záveru.

Vezmite napríklad do úvahy obrovský súhrn rozsiahleho výskumu z roku 2017. Zistilo sa, že 95 percent 79 výskumných štúdií, ktoré sa zaoberali danou problematikou, nepreukázalo žiadny rozdiel v emocionálnom, sociálnom a vzdelávacom vývoji detí, ktoré boli vychovávané heterosexuálnymi a pármi rovnakého pohlavia.

Taktiež bolo potrebné pozrieť sa na zvyšných 5%, ktoré znamenali, že rozdiely medzi týmito deťmi skutočne existujú. Často však išlo o neodborné výsledky či nesprávne navrhnuté a vykonané postupy.

To ale neznamená, že ďalšie informácie nebudú vítané, no neexistujú žiadne dôkazy o tom, že deti, ktoré sú vychovávané pármi rovnakého pohlavia, žijú zmäteným, smutným a zlým životom.

Táto nová štúdia k sebe postupne pridáva ďalšie dôkazové informácie, ktoré jasne ukazujú, že všetky deti vidia svojich rodičov rovnakým spôsobom: ako ich sexuálnu orientáciu. Láska je láska – veda to len potvrdzuje.

V skutočnosti táto obrovská revízia z roku 2017 zistila, že to bolo v skutočnosti niečo celkom iné, čo vážne ovplyvnilo psychologický vývoj detí u párov rovnakého pohlavia: predsudky, homofóbia a diskriminačné postoje ostatných ľudí.

zdroj:iflscience.com

Chod hore