Na čo myslieť pri výbere auta, aby ste neboli neskôr prekvapení

Výber nového auta je pre množstvo ľudí veľkou životnou udalosťou. Niet sa čo čudovať, keď pri tak zdanlivo jednoduchej voľbe vyberáte svojho “parťáka” na niekoľko nasledujúcich rokov. Siahnuť po vysnívanej značke, ktorá vyzerá jednoducho skvele, však nie vždy môže znamenať správny krok. Do úvahy by ste mali brať aj množstvo iných vecí, ako len vzhľad vozidla. Ktoré sú to?

Zdroj: pexels.com

Bezpečnosť na prvom mieste

V dobe plnej všetkých tých technických výdobytkov, pestrofarebných displejov a všemožných dizajnov je občas ťažké nenechať sa zlákať len celkovým vzhľadom vozidla. Možnosť prepojenia mobilných aplikácií do samotného auta môže znieť ako super vychytávka, no zabúdať pri tom všetkom na bezpečnosť, ktorá by mala samozrejme byť na prvom mieste, sa vám naozaj nemusí vyplatiť.

Prispôsobte veľkosť auta veľkosti vašich potrieb

Kúpiť si vytúžené športové auto s nízkym podvozkom a tromi dverami síce znie ako splnený sen, no v žiadnom prípade nezabúdajte ani na potreby celej vašej rodiny. Takže pokiaľ sa skladá napríklad z piatich členov, podobné motorové vychytávky vám budú naozaj zbytočné. (To samozrejme neplatí v prípade, že ste sa vo svojom novom štvorkolesovom kamošovi rozhodli chodiť sami a len po chleba a späť.) Miesto na sedenie a veľkosť úložného priestoru by teda rozhodne malo zohrať podstatnú úlohu pri samotnom výbere auta.

Zdroj: pixnio.com

Náklady na prevádzku a servis vozidla

Jedným z najpodstatnejších údajov pri výbere auta, je jeho kúpna cena. Tým sa však investícia ani zďaleka nekončí. Na pamäti by ste mali mať výdavky za pravidelný servis, príslušenstvo, či pohonné hmoty. Autá s lacnejšími náhradnými dielmi vás vyjdú  pochopiteľne podstatne menej, ako ten vysnívaný športiak. V tomto prípade sa vám však tiež zíde prepočítať si, či sa viac oplatí benzín, nafta alebo hybrid, prípadne aké sú ich výhody či nevýhody.

Nezabudnite ani na extra náklady

Okrem nákladov na prevádzku vozidla však treba investovať napríklad aj do jeho poistenia. Už bez neho sa celková suma mesačne dokáže vyšplhať na niekoľko stoviek eur, a aj keď celková suma za poistenia auta náklady ešte o čosi navýši, je skutočne dôležité ho mať. Povinnému sa síce nevyhnete, no okrem neho by ste mali myslieť aj na havarijné, ktoré sa vám raz naozaj môže hodiť.

Pokiaľ sa o svoje auto nechcete prehnane zbytočne strachovať, do extra nákladov nezabudnite započítať trebárs i rôzne zabezpečovacie systémy proti krádeži.

Zdroj: pixabay.com

Využite možnosť testovacej jazdy

Návod, ako skutočne nekúpiť mačku vo vreci, je rozhodnúť sa pre  testovaciu jazdu vášho vysnívaného vozidla. Pretože mať ho poprezerané z každej strany a vedieť naspamäť parametre je síce pekná vec, no testovacia jazda dokáže odhaliť nielen skryté závady, ale ukáže vám aj samotný pôžitok z jazdy daného vozidla. Už za pár kilometrov určite zistíte, či ste si s potencionálnym prírastkom do rodiny naozaj “sadli”.

Chod hore