Ako správne čistiť a udržiavať matrace – ide o vaše zdravie!

Ako správne čistiť a udržiavať matrace – ide o vaše zdravie!

Zakúpili ste si luxusný a pohodlný matrac, ktorý má mať doživotnú záruku na prachové roztoče. Pretože je chránený poťahom a vždy „zabalený“ do vašej obľúbenej posteľnej bielizne ani nemyslíte na to, že by ste ho museli niekedy vyčistiť. Až do jedného nešťastného dňa, kedy sa naň vyleje vaša ranná káva, ktorá prenikne cez posteľnú bielizeň, aj chránič. Ups…

Nielenže je váš matrac drahou investíciou (ak o nej práve uvažujete, rozhodne by ste nemali vynechať aktuálny test matracov, ktorý vám zjednoduší rozhodovanie), ale tiež hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého duševného aj fyzického zdravia. A väčšina ľudí myslí na jeho čistenie až po nejakej „nehode“ . Ide o bežné nepochopenie údržby matracov. Matrac v skutočnosti obsahuje omnoho škodlivejšie častice nečistôt ako škvrny spôsobené občasnými únikmi kávy a iných tekutín. Obsahuje mimoriadne vysoké množstvá vzdušných prachových častíc, odumretých kožných buniek a roztočov. Tieto častice vo vzduchu a roztoče domáceho prachu sú bežné alergény, o ktorých sa dokázalo, že vyvolávajú chronické ochorenia, ako sú astma, ekzém, rinitída atď.

Trochu alarmujúcej štatistiky

Môžete očakávať, že v priemernom matraci nájdete okolo 10 miliónov roztočov [milujú teplé a vlhké prostredie]. Sú neškodné, ale ich trus a časti tela môžu spôsobiť alergickú nádchu. Môžete s tým ale niečo urobiť. Jedným z najlepších tipov je zvyknúť si na rutinu pravidelného čistenia matraca.

Takto to vyzerá aj vo vašom matraci. Dosť nechutné, že?!        

                                 zdroj: Juan Gaertner/shutterstock.com

9 nenáročných odporúčaných rutín

Rutina 1: Posteľnú bielizeň vymieňajte aspoň raz za 2 týždne.

Rutina 2: Otáčajte matrac raz mesačne, aby ste zaistili rovnomerné opotrebenie.

Rutina 3: Podobne, raz za štvrťrok preklopte matrac..

Rutina 4: Udržujte všetky tekutiny mimo postele. Kvapaliny s matracmi, najmä s penovými alebo pamäťovými, nevychádzajú dobre, takže je najlepšie mať úplný zákaz tekutín.

Rutina 5: Kúpte chránič matraca. Nakoniec, čím viac môžete zabrániť škvrnám dosiahnuť váš matrac, tým lepšie.

Rutina 6: Vysávajte matrac. Len sa uistite, že používate čistý adaptér na čalúnenie, inak riskujete, že na „párty“ prinesiete ešte viac baktérií.

Rutina 7: Skúste si zvyknúť na nižšiu teplotu v spálni, pretože roztoče a ďalšie baktérie milujú teplo.

Rutina 8: Zbavte sa izbových rastlín v spálni. Sú síce vizuálne atraktívne, ale v podstate dáte hmyzu, prachu a peľu voľný priechod.

Rutina 9: Pravidelne vetrajte matrac. Ak je slnečný deň, môžete matrac dokonca dať von a nechať ho vyschnúť. Pomôže to vyhubiť huby a plesne.

 

Ako vetrať matrac?

Vetranie matraca je nevyhnutné, túto časť však často preskočíme, aby sme nejaký čas ušetrili. Pravidelné vetranie matraca vám pomôže proti alergénom a choroboplodným zárodkom. A je to celkom jednoduché. Môžete to robiť vnútri aj vonku, dokonca aj v chladných mesiacoch.

Takto by ste mali matrac vetrať:

  • začnite stiahnutím všetkej posteľnej bielizne vrátane vankúšov, paplónov, topperov atď. Ak sú k dispozícii okná, otvorte ich, aby vnikol čerstvý vzduch a vystavte matrac slnečným lúčom. Slnko prirodzene zabije veľa baktérií a zárodkov bez toho, aby vám na konci predložilo účet.
  • pokračujte vysávaním matraca. Tento krok je v prípade, že matrac iba vetráte a nie čistíte. Keď sa matrac vysáva, vzduch ním ľahšie prúdi a na dokonalé prevetranie bude potrebovať menej času.
  • presuňte matrac. Požiadajte niekoho, aby vám s tým pomohol. Matrac je ideálne vetrať vonku. Robte to tak často, ako je to možné, najmenej raz alebo dvakrát ročne. Na vetranie matraca potrebujete slnečný deň bez ohľadu na ročné obdobie.
  • nechajte matrac vonku 3-4 hodiny. Čím dlhšie ho necháte na slnku, tým lepšie. Nenechávajte ho však vonku večer, pretože navlhne.

 

Ako odstrániť prachové roztoče?

Roztoče sú drobné tvory s ôsmimi nohami a je nemožné ich vidieť. Vyskytujú sa všade tam, kde sú ľudia, pretože sa živia odumretými bunkami ľudskej kože. Ak je vlhkosť v spálni vysoká (okolo 80%), je veľmi pravdepodobné, že máte v matraci, paplónoch, posteľnej bielizni aj vankúšoch prachové roztoče.

Existujú iba 3 spôsoby, ako zabiť roztoče. Môžete ich:

  • zmraziť
  • uvariť
  • otráviť

V súvislosti s matracom máme jednoznačne iba jednu možnosť – horúčavu. Posteľnú bielizeň pravidelne vymieňajte a perte pri vysokých teplotách. Teplota vody musí byť 60 ° C alebo vyššia. Keď vymieňate prádlo, vždy povysávajte matrac pomocou kefového nadstavca.

zdroj: New Africa/shutterstock.com

Ako vyčistiť a dezinfikovať matrac?

Posteľnú bielizeň kompletne odstráňte, najlepšie je hodiť ju do práčky. Vysajte vrch matraca, boky aj spodok – možno budete potrebovať pomoc, kvôli vysokej hmotnosti. Zmiešajte jednu šálku jedlej sódy s niekoľkými kvapkami levanduľového éterického oleja v miske a zmes vložte do sitka. Parfumovanú sódou rovnomerne posypte celý matrac. Nechajte ju pôsobiť kým sa posteľná bielizeň nevyperie a neusuší. Potom ju z matraca vysajte. Alterantívou k jedlej sóde je parný čistič. Ale nepreháňajte to, aby matrac príliš nenasiakol.

Škvrny na matraci očistite pastou z jedlej sódy, soli a vody. Naneste pastu na škvrnu a nechajte 30 minút stáť. Utrite navlhčenou čistou textíliou.

Ako odstrániť zápach z matraca?

Nič nie je tak nepríjemné, ako si ľahnúť do postele, ktorá zapácha.

 

  • zoberte miešaciu misku. Zmiešajte lyžičku vody s 1 lyžicou octu a lyžičkou pracieho prostriedku. Pridajte 2 polievkové lyžice jedlej sódy a trocha dezinfekčného prostriedku.
  • pomocou čistej handričky naneste roztok na matrac. Po dokončení utrite povrch čistou vlhkou handrou.
  • na škvrny naneste štedré množstvo jedlej sódy a nechajte ju pôsobiť cez noc.
  • zvyšky povysávajte. Ak zápach stále pretrváva, celý proces zopakujte za týždeň.

Ako vyčistiť penový matrac?

Ak ste jedným z tých, ktorí majú radi svojrázne matrace z pamäťovej peny, musíte byť pripravení aj na ich pravidelné čistenie. A úprimne, je to trochu otravné, pretože pamäťovú penu je potrebné čistiť ručne. Raz za sezónu postupujte podľa tohto postupu (pre obe strany):

 

Krok 1: Zložte matrac z postele. Skontrolujte, či na ňom nie sú nejaké škvrny. Tie ošetrite technikou spomenutou vyššie.

Krok 2: Matrac jemne povysávajte. Robte kruhové pohyby, aby ste zvýšili svoje šance na zhromaždenie prachu, zvyškov a ešte horšieho. Ak má váš matrac vzor, vysávajte aj v štrbinách vzoru.

Krok 3: Akonáhle je váš matrac bez škvŕn, naplňte rozprašovaciu fľašu jedným dielom čistiaceho prostriedku a dvoch častí teplej vody.

Krok 4: Matrac zľahka nastriekajte roztokom.

Krok 5: Matrac nechajte na vzduchu, ideálne vonku.

Krok 6: Matrac posypte jedlou sódou a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

Krok 7: Povysávajte zvyšky sódy a roztoku. Počkajte, kým matrac  úplne vyschne a potom ho vložte späť do postele (môže to trvať až 24 hodín).

Ako odstrániť krvavé a iné bielkovinové škvrny z matraca?

Ako prvé by sme mali zdôrazniť, že podstatná je rýchlosť. Čím rýchlejšie sa začnete zaoberať s bielkovinovou škvrnou, tým ľahšie sa vám bude dať odstrániť. Zoberte handru navlhčenú studenou vodou. Uistite sa, že určite používate studenú vodu, pretože teplo bielkoviny uvarí a vytvorí ustálenú škvrnu. Jemne sa dotýkajte. Neutierajte, ani nešúchajte, to len zhorší situáciu. Vezmite soľ, jedlú sódu a vodu. Zmiešajte ich tak, aby ste vytvorili pastu a trochu z nej natrite na škvrnu.Nechajte pastu na škvrne asi 30 minút a potom ju utrite. Na odstránenie prebytku použite studenú vodu na navlhčenej handričke a nechajte všetko zaschnúť.

Ak to nefunguje, je čas vyskúšať iné riešenie. Zmiešajte 2 diely peroxidu vodíka a 1 diel saponátu na riad. Na škvrnu naneste veľmi malé množstvo roztoku. Zubnou kefkou opatrne zapracujte roztok do škvrny a nechajte 5 minút stáť. Potom roztok utrite studenou vlhkou handričkou.

zdroj: Foto Duets/shutterstock.com

 Ako odstrániť škvrny od potu?

Za predpokladu, že ostatné faktory alebo okolnosti zostávajú nezmenené, každú noc vypotíme až jeden liter vody. A tento pot niekam ide…

Rovnako ako u všetkých škvŕn na matraci, najlepšie je toto znečistenie ošetriť čo najrýchlejšie. Okrem toho, čím dlhšie je tekutina v matraci, tým je pravdepodobnejšie, že budete podporovať rast húb a plesní. Potenie je však každodenný, bežný jav. A reálne matrac nebudete môcť každý deň čistiť. Aké sú teda alternatívy?

Vytvorte si vlastný čistiaci roztok. Kombinujte 3 polievkové lyžice jedlej sódy s 250 ml peroxidu vodíka a 1 kvapkou saponátu na riad. Pokiaľ je to možné, nalejte roztok do veľkej fľaše s rozprašovačom. Nie je to nevyhnutné, ale uľahčí vám to ošetrenie škvŕn (a ich pravidelné ošetrovanie). Nastriekajte matrac a nechajte pôsobiť 5 – 10 minút. Zvyšky utrite. Matrac nechajte dýchať a vetrať po dobu niekoľkých hodín.

A čo keď všetko zlyhá…

Ak ste už vyskúšali všetky uvedené možnosti a napriek tomu neviete odstrániť všetky škvrny z matraca, možno je na čase volať profesionálov. Profesionálny čistič matracov alebo spoločnosť na čistenie matracov pravdepodobné odstráni viac tvrdohlavých škvŕn, než vy si dokážete predstaviť. A ak vyberiete toho správneho odborníka, bude stále stáť menej ako kúpa nového matraca.

Zdroje informácií:

Chod hore