Vplýva alkohol na spoločenský život?

Alkoholické nápoje patria už od nepamäti k spoločenskému životu, no zároveň sú aj jeho postrachom. Zatiaľ, čo fajčenie je už v spoločnosti obmedzené, alkohol nájdeme takmer na každej spoločenskej udalosti.

Významné spoločenské akcie sú vždy sprevádzané ponúkaním rôznych alkoholických nápojov. V poslednej dobe sa veľkej obľube teší najmä degustácia vín, ktoré si organizátori zvyknú na svoju akciu zabezpečiť, aby ju spestrili. Povedzme, že je to taká „promo akcia“ na podporu predaja kvalitných vín. Samotná degustácia vín nie je sama o sebe alkoholovým rizikom, no v kombinácii s ponúkanými destilátmi, či pivom v nadmernom množstve, môže spôsobiť značné nepríjemnosti. Je preto dôležité, aby sme sam vycítili, kedy máme dosť, aby sme nestratili kontrolu nad svojim chovaním a nemali problém s konverzáciou.

Nie je nič horšie, ako keď v opileckom opojení začnete splietať samé nezmysly a zbytočne si tým pokazíte imidž. Nikoho v miestnosti nezaujíma, že ste si pred mesiacom s najlepším kamarátom, len tak z rozmaru zerezervovali špeciálne letenky cez súkromnú leteckú spoločnosť smer Viedeň – Londýn, a z Londýna ste si vybrali priamy let do Mexika, za ktorý ste utratili nehorázne peniaze. Ak je na spoločenskej akcii alkohol zadarmo, neznamená to, že musíte každý druh ochutnať. Zásadou číslo jedna je, aby sme počas spoločenskej akcie radšej hovorili ako pili. Ak to s alkoholom preženiete, tak radšej nehovorte nič. Na druhý deň by Vás to mohlo mrzieť.

 

Pri vyberaní alkoholu by sme mali vedieť, ktorý sa k čomu hodí. K predjedlám a rybám si vyberáme biele víno. Ku zverine a červenému mäsu volíme víno červené. Neskôr, po konzumácii ponúknutého jedla si môžeme dopriať aj kvalitný koňak. Aj keby ste boli zrovna zarytý abstinent, prípitok na spoločenskej akcii by ste odmietnuť rozhodne nemali. Nemusíte ho vypiť do dna, stačí si pohárik priložiť k ústam a zľahka sa napiť, alebo sa len tváriť, že ste si odpil.

Do spoločnosti by sme nikdy nemali ísť za tým účelom, že si ideme vypiť, ale preto, že sa ideme zabaviť s inými ľuďmi. Ponúkané jedlo a pitie len dotvárajú celkovú atmosféru spoločenskej udalosti.

Chod hore