Vtipná optická ilúzia na periférne videnie. Dokážete to?

Nasledujúca optická ilúzia je zameraná na vaše periférne videnie – možnosť pozorovať to, čo je na okraji nášho zorného poľa, laicky povedané „kútikom oka“. Všetko, čo potrebujete je neustále sa pozerať na krížik v strede obrázku. Uvidíte, ako vaše periférne videnie urobí z tvárí celebrít tvár „monštier“. Vyskúšajte si to sami. dokončenie článku je pod video. 

zdroj: viralnews.com

Q

 

Tváre sa začnú deformovať, že áno? A čím dlhšie sa pozeráme do stredu obrazu, tým väčšia je deformácia. Prečo sa to deje? Ďalej je vysvetlenie.

 V sietnici našich očí je oblasť s názvom „machula“ alebo ak „žltá škvrna“. Zvláštnosťou tejto oblasti je, že je tam najväčšia hustota čapíkov, prostredníctvom ktorých môžeme vidieť jasnejšie vymedzené oblasti. Obraz, na ktorý sa človek pozerá vzpriamene, sa premieta práve do tohto bodu. V tomto prípade je v našom hlavnom zornom poli prázdne miesto, resp. tmavá oblasť s bielym krížom. Ale mozog sa snaží získať informácie z iných zdrojov mimo primárneho poľa (žltú škvrnu) – používa periférne videnie, snaží sa zlúčiť všetko do jedného obrazu a spracovať snímky vo veľmi krátkej dobe, pretože sa obrázky rýchlo menia. Týmto mozog stráca schopnosť rozpoznávať tváre, a jednoducho spája vlastnosti rôznych jedincov do jedného, ​​čo je dôvod, prečo vidíme tieto „príšery.“

Chod hore