V obci Ungersheim, ktorá má 2200 obyvateľov sa každé piatkové ráno koná zeleninárska farma. Cieľom Ungersheimu je zabezpečiť potravinovú sebestačnosť obce a vytvoriť miestnu produkciu “od zrna po tanier”, teda ponúkať obyvateľom lokálne potraviny. Dnes sa potraviny, ktoré jeme, dovážajú stovky a niekedy aj tisíce kilometrov väčšinou kamiónmi.
“V prípade krízy, najmä ropnej, by sme sa mohli vzápätí ocitnúť v pätovej situácií. Sme obklopení stovkou hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá je ale vyhradené pestovaniu monokultúry, akou je obilie alebo kukurica, určená na export,” hovorí starosta obce Jean-Claude Mensch.
Obecná rada sa rozhodla s týmto paradoxom skoncovať a v roku 2012 začala využívať časť zo 40 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktoré jej patrí, aby prispela k výžive obyvateľstva. Založila biozeleninárstvo Jardins du trèfle rouge (Záhrady červenej ďateliny), ktoré zamestnáva 25 osôb. Toto zeleninárstvo teraz už produkuje asi 30 ton sezónnej zeleniny ročne. Svoje výrobky neponúka len na piatkových trhoch, ale týždenne pripravuje 150 košíkov zeleniny, ktoré predáva domácnostiam v obci a v okolí. Denne tiež dodáva potraviny miestnej škole.
Obec sa už v roku 2009 rozhodla podávať školákom stopercentnú biostravu a dnes si želá, aby ich jedlo bolo vyrobené na mieste a aby pochádzalo z miestnych potravín. Nová bio kuchyňa, ktorá funguje od jari 2014, pripravuje 500 jedál denne a zásobuje školskú jedáleň v obci, ale aj školy v okolí. “To preto, aby sme zaistili ekonomickú rovnováhu,” cituje denník Le Monde starostu Mensch.
Source: stokpic.com foto:best-of-upper-rhine.com
Vlani v auguste tu začala prevádzku konzerváreň, kde pracuje šesť miestnych dôchodcov. Produkuje týždenne 600 až 1000 pohárov s prebytkami zo zeleninárstva.
Obec, ktorá bude nakoniec obrábať šesť hektárov, rozvíja nielen organické farmárstvo, ale aj produkciu solárnej energie. “Pracujeme s dvoma koňmi, nepoužívame na hnojenie žiadnu chémiu, len organický materiál pochádzajúci z obce. A zavlažovanie, ktoré čoskoro uvedieme do prevádzky, bude fungovať na základe solárnej energie,” vysvetľuje mladý farmár Jean-Sébastien Cuisnier. Obec tiež plánuje, že ponúkne dobrovoľníkom prácu pri zbere výmenou za zeleninu a ovocie za nízku cenu.
Source: www.lifeofpix.com zdroj:life.ihned.cz
Tieto iniciatívy obce prijímajú jej obyvatelia väčšinou kladne. “Dobrým argumentom sú kvalita a čerstvosť potravín,” uisťuje Lucile Zwingelsteinová, ktorá pripravuje koše dodávané zo zeleninárstve Jardins du trèfle rouge. “Dnes chcú ľudia zdravé produkty,” potvrdzuje obyvateľka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusia jazdiť ďaleko. To je zaujímavé, najmä pre mnohých starých ľudí, ktorí si môžu kúpiť čerstvú zeleninu v obci, uvádza. Aby obec povzbudila obyvateľov ku konzumácii miestnych potravín, zaviedla vlani v júli miestnu menu nazvanú radis. Platba v Radiša umožňuje využívať nižších cien.
“Viem, že všetky tieto iniciatívy vyžadujú evolúciu v životnom štýle a kultúrny vývoj, ktorý nemožno nastoliť dekrétom a ktorý vyžaduje čas,” hovorí starosta Jean-Claude Mensch.