Postavili dom a okolo neho skleník, teraz majú doma teplo

Švédsky pár sa s tým nemazal. Chceli stavať nový veľký dom, chceli mať príjemný menší domček. Tiež v ňom chceli mať v zime teplo. Takže sa rozhodli k zaujímavému riešeniu. Okolo domu postavili skleník.

Ten sa skladá zo 4mm hrubého tvrdeného skla. A teraz pozor. V zime sa v Štokholme, kde domček stojí, pohybujú teploty okolo -2 stupňov Celzia.  V skleníku je ale 20 stupňov nad nulou! Teploty, aké sú v tom čase niekde v Taliansku.
Takže pár veselo pestuje vinič, zeleninu, ovocie, dokonca má na záhrade jazierko s rybičkami. Kým vonku všetko zamŕza, jazierko nie. Majitelia domu sa nechali inšpirovať ekologickým domom dizajnéra Bengta Warneho, ktorý svoj slávny zelený dom postavil už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Hoci má dom v skleníku mnoho výhod a znižuje účty za energie až o polovicu, ešte stále je v ňom potreba v zime kúriť. Manželia sú ale spokojní, že využívajú na maximum možnosti, ktoré im dáva príroda a šetrné technológie. A tiež majú nádherný dom s výhľadom z terasy. Skrátka super bývanie.

zdroj: sfglobe.com /  Neatorama

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Postavili dom a okolo neho skleník, teraz majú doma teplo”