Ako si doma vypestovať vlastný zdroj kurkumy? Úplne jednoducho!

Kurkuma je pravdepodobne jedno z najzdravších druhov korenia na svete. Experti tvrdia, že toto korenie má viac ako 600 zdravotných a liečebných výhod. Kurkuma má silné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, čo znamená, že toto korenie je veľmi užitočné pre liečenie a čistenie rán. Ale nemyslíte si, že toto korenie je populárne len vďaka tomu. Niektorí experti, tvrdia, že toto korenie je silnejšie ako ibuprofen. V tomto článku budete vedieť, ako si vypestovať vlastný kvetináč kurkumy vo vlastnom domácom prostredí. Takže, ak si myslíte, že toto korenie je veľmi drahé a nechcete si ho preto pestovať  – tak by ste tento článok mali prečítať!

growturmeric

Kurkuma v interiéri?

Super zdravé korenie si vyžaduje dostatok rozptýleného svetla a vlhko. Môžete ho pestovať aj doma ale kurkumovníku najlepšie pomôže teplota okolo 25-30 stupňov. Tak buď si kúpite koreň v supermarkete alebo v miestnom obchode.

Ako zbierať hľúzy?
Najvhodnejšia doba pre zbieranie hľúz kurkumovníka nastáva v jari, keď sa stonka začína pomaly zaťahovať. Kurkumovník vyberiete z kvetináča a odklepete zeminu. Ak je hľúza dostatočne veľká, môžete ju rozdeliť na dve časti – jedna poslúži na konzumáciu, druhá na pestovanie v ďalšom roku. Takým istým spôsobom sa kurkumovník aj rozmnožuje. Všetky tieto korene kurkumovníka očistite, zbavíte koreňov a uvaríte. Práve varením vznikne žlté farbivo, ktoré sa volá kurkumín. Po jeho uvarení, ho osušte a rozmeliete ho na prášok.

Stačí sledovať jednoduché pokyny. Hľúzu vysadíte do ľahkej pieskohlinitej pôdy a na dno nádoby nezabudnite dať drenážnu vrstvu. Kvetináč s rastlinou umiesnite na svetlé miesto. Podmienkou dobrého rasut je tiež dostatočna vzdušná vlhkosť. Cez leto ho dajte vonku alebo do skleníka. Potrebuje výdatne zalievať a rosiť, raz za 14 dní ho môžete pohnojiť.

Kurkuma má viac využití!

Kurkuma je súčasť kari korenia. Žlté barvivo je obsiahnuté v hľúzach a používa sa k farbeniu textilií, potravín a pre kozmetické účely. Kurkuma sa používa aj v ľudovom liečiteľstve. Má protirakovinnové účinky, posilňuje organizmus a priaznivo pôsobí pri žalúdočných a ľadvinových problémoch, znižuje množstvo cholesterolu v krvi.

zdroj:healthylifetricks.com

Chod hore