Café Society

Otvárací film 69. ročníka festivalu v Cannes prichádza do slovenských kín už 22. septembra. Čo môžeme očakávať od nového filmu známeho režiséra Woodyho Allena?

Café Society vykresľuje panoramatický príbeh o New Yorkku a Hollywoode 30. rokov 20. storočia s kaleidoskopickým zobrazením postáv tamojšej doby: od filmových hviezd až po milionárov, od plejbojov po profesionálov, od pracujúcich dievčat až  po zlatokopky.

„Keď som písal scenár k tomuto filmu, štrukturoval som ho  ako román,“ hovorí Woody Allen. „Pre mňa tento príbeh nikdy nebol o jednej hlavnej postave, ale o všetkých. Bobbyho milostný príbeh je kotva, na ktorej je film zavesený, ale všetky ostatné postavy tvoria atmosféru a štruktúru samotného príbehu,“ doplnil režisér.

Názov Café Society odkazuje na prominentov, aristokratov, umelcov a celebrity, ktorí sa schádzajú v módnych kaviarňach a reštauráciách v New Yorku, Paríži a Londýne na konci 19. a začiatku 20. storočia. Výraz Café Society sa stal populárny v New Yorku v 30. rokoch, po skončení prohibície a po vzostupe bulvárnej žurnalistiky, ktorá dychtivo písala o ľuďoch patriacich to tzv. „Café Society“.

Jesse Eisenberg, ktorý sa okrem herectva začína venovať aj písanu a réžii, si zahral aj v Allenovom filme Do Ríma s láskou (To Rome with Love, 2012). Prácu so slávnym režisérom popisuje ako náročnú: “Práca s Allenom je na nervy drásajúca. Odmieta stráviť deň opakovaním jednej scény, keď máte pocit, že ste to nezahrali dobre. Pokiaľ sa málo sústredíte a zdá sa vám, že to nie je ono, bude to vo filme.”

Kristen Steward o natáčení hovorí: “V osobnosti Vonnie je ľahkosť a zároveň hĺbka, ktorú nebolo ľahké zahrať. Woody mi pomohol, aby som v sebe našla tento druh odľahčenej povahy.”

Ďalšia herecká hviezda, Blake Lively, sa na adresu režiséra vyjadrila, že nikdy nebol arogantný a vždy bol presne tam, kde bol potrebný. “Woody po vás nechce, aby ste text scenára interpretovali doslovne. Povie vám: Nálada v tejto scéne by mala byť trochu ako… A to väčšinou úplne stačí.”

Milostný príbeh filmu Café Society je horkosladký. Postavy pochybujú o rozhodnutiach, ktoré urobili a sú často prekvapené, kam sa ich životná cesta uberá. “Celý život je len a len o našich voľbách a rozhodnutiach, ktoré robíme. Pre Bobbyho a Vonnie sa veci nevyvíjajú tak ako si želajú, ale oni stále snívajú jeden o druhom…” hovorí Allen.

O filme

Bobby (Jesse Eisenberg) pochádza z Bronxu. Žije so stále sa hašteriacimi rodičmi a bratom Benom (Corey Stoll), ktorý ako čistokrvný amorálny gangster zastáva názor, že každý problém sa dá vyriešiť hrubou silou.

Bobbymu je jasné, že potrebuje zmeniť prostredie. Odlieta do Hollywoodu, kde začne pracovať ako poslíček pre strýčka Phila (Steve Carell), ktorý je dôležitým agentom filmových hviezd. Vstupuje do sveta opojných večierkov, plných celebrít, modeliek, playboyov, producentov a politikov.

Na prvý pohľad sa však zamiluje do strýkovej asistentky Vonnie (Kristen Stewart). Problém je, že Vonnie má vážny vzťah, takže Ben sa musí uspokojiť len s kamarátstvom. Ale nič netrvá večne, Vonnie sa s priateľom rozíde  a veľmi rýchlo opätuje Benove city. Jeho ponuku  k svadbe však odmieta.

Nešťastný Bobby sa vráti do New Yorku, kde začne pracovať    s bratom Benom, ktorý si otvoril nočný klub. Z Bobbyho sa stáva veľmi schopný impresário a z klubu Les Tropiques jeden z najvyhľadávanejších v meste. Napriek tomu, že Bobby stále miluje Vonnie, zblíži sa s Veronikou (Blake Lively), okúzľujúcou dámou z vyššej spoločnosti. Svadba. Veronikine tehotenstvo. Benov život sa zdá šťastný. Ale len do toho večera, kedy do dverí Les Tropiques vstúpi Vonnie…

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=xQ6pCVhZHGQ

Woody Allen sa filmom Café Society ponoril do sveta Hollywoodskej smotánky  gangsterského nočného života New Yorku tridsiatych rokov. Allenovo scenáristické i režisérske umenie doplňuje hviezdna herecká zostava: Jesse Eisenberg (The Social Network, Podfukári), Kristen Stewart (Twilight sága), Steve Carell (Stávka na neistotu, Bláznivá, stratená láska), Blake Lively (New Yorku, milujem ťa!, Mesto) či Corey Stoll (Ant-Man, seriál Dom z kariet).

 

  • Premiéra:                               22.9.2016
  • Originálny názov:              Café Society
  • Produkcia:                            USA
  • Jazyková verzia:                  české titulky
  • Žáner:                                     komédia, dráma, romantický
  • Minutáž:                                 96  minút
  • Prístupnosť:                          
  • Réžia:                                      Woody Allen
  • Scenár:                                                 Woody Allen
  • Hrajú:                                  Jesse Eisenberg Steve Carell, Kristen Stewart, Blake Lively,  Sheryl Lee a iní..

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Café Society”