Podelíme sa s vami o recept, ktorý svojou chuťou a možno aj vzhľadom bude pripomínať lahodné šišky s vašou obľúbenou náplňou. Môžete si ich upiecť alebo usmažiť, pripraviť si ich na sladko alebo na slano. Medzi naše obľúbené patria čerešňové, špenátové či plnené dusenou kapustou.
Ingrediencie
- 50g čerstvého droždia
- 300ml mlieka
- 4 polievkové lyžice cukru
- 800g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 100ml rastlinného oleja
- Trochu vlažnej vody (podľa potreby)
- Štipka soli
Postup
Do teplého mlieka rozpustite droždie, pridajte cukor a 6 polievkových lyžíc múky. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte a nechajte oddychovať na teplom mieste po dobu 30 minút.
Vajíčka s izbovou teplotou zmiešajte spolu so štipkou soli a postupne ich pridávajte do kvásku.
Pridajte múku, zalejte maslom a vytvorte si nelepivé cesto.
Pracovnú dosku potrite rastlinným maslom/olejom (nie múkou!), vyložte na ňu cesto, prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Počas tejto doby si môžete pripraviť plnku.
Cesto rozdeľte na malé porcie a vytvarujte z nich bochníčky (viď. obrázok). Nechajte odstáť ďalších 15 minút.
Ak sa rozhodnete, že budete buchty piecť, potrite ich žĺtkom alebo silným čajovým odvarom. V prípade smaženia, ich nemusíte potierať ničím, len ich zľahka pritlačte dlaňou ku doske.
Pečte v rúre 25 minút pri 180 stupňoch alebo vložte do dobre vyhriatej panvici s miernym množstvom oleja.
Nemusíte sa obávať, že ich čerstvosť sa s príchodom ďalšieho dňa vyparí. Po vybratí z chladničky boli rovnako nadýchané a vláčne ako v deň prípravy!
Vyskúšajte si aj vy tento úžasný recept a podeľte sa aj s ostatnými zdieľaním
zdroj: takprosto.cc