Ako pripraviť vajcia
V každých klasických anglických raňajkách nájdeme vajcia – či už varené alebo pečené. Táto tradícia sa už dávno preniesla do celého sveta, veď raňajšie jedlo je najdôležitejšie, prospešné a hlavne – jeho príprava je ľahká a rýchla. Navyše môžeme pripraviť rôznorodé jedlá z vajec.
Dnes „ S chuťou“ sa podelíme s čitateľmi o vedomosti, vďaka ktorým môžeme pripraviť čarovné omelety a iné majstrovské diela, v ktorých hlavnú úlohu hrá vajce. Je možné, že niektoré už poznáte, alebo máte vlastný recept. Napíšte nám o tom v komentároch.
Múdre rady pre prípravu vajec
- Trúba na pečenie namiesto sporáku
Aby sme nemali sporák preplnený rôznymi kastrólmi s vajcami, je možné ich „uvariť“ v trúbe na pečenie. Poukladajte vajíčka do formy na pečenie keksov a vložte ich do trúby, ktorá je predhriatá na 180ºC, na 30 minút. Potom ich vložte do studenej vody, aby vychladli. Takto získate desiatku a možno i viac vajec naraz.
- Nebanálne servírovanie
Aby sa vám vajíčko neroztieklo po celej panvici, pripravte si jedlé formičky z bulharskej papriky, cibule alebo chleba. Je to chutné, efektívne a neobyčajne aromatické.
- Fľaša na pomoc
Na oddelenie žĺtka od bielka nám pomôže plastová fľaša. Rozbite do misky niekoľko vajíčok, zľahka stlačte fľašu a priložte hrdlo k žĺtku, fľašu uvoľníte: ona rýchlo vtiahne do seba celý žĺtok.
- Žĺtok v strede
Plnené vajcia sa budú pripravovať ľahšie, keď bude žĺtok v strede vajíčka, aj jedlo bude vypadať vkusnejšie. Aby sme to dosiahli, položte krabičku s vajíčkami na bok na 12 hodín, potom ich môžete variť.
- Vajcia a kancelársky špendlík
Nie je nič horšie, ako keď polovica vareného vajcia zostane v škrupine. Aby sa tak nestalo, treba do vajíčka pri izbovej teplote pichnúť špendlík. Musíme dávať pozor, aby škrupina nepukla. Vložte vajcia do varenej vody a varte ich obvyklým spôsobom. Nie, nič nevytečie: na tupej strane vajcia sa nachádza prázdnota, ktorá ochráni obsah.
- Presný rez
Prerezať vajíčka na rovnaké polovice nám pomôže lyžica a nôž, ktorý namočíme vo vode, aby sa naň neprilepil žĺtok.
- Majsterka omeleta
Pripraviť nadýchanú omeletu môžeme nielen na panvici alebo v trúbe na pečenie, ale aj inými zaujímavými spôsobmi. Urobte zmes z vajec, mlieka, korenín, syra, šunky a byliniek. A na prípravu omelety použite vafľovač alebo mikroténové vrecko.
Veríme, že tieto životné rady vám uľahčia prípravu vašich chutných jedál a pomôžu vám dívať sa na tento proces obšírnejšie. Ak sa vám páčil tento článok, podeľte sa s priateľmi o tieto neoceniteľné rady.
zdroj: sovkusom.ru