Viete, po koľkom použití treba vymeniť osušku? Iba 20% z vás to robí dostatočne často

Viete o tom, že váš uterák je dokonalou liahňou baktérií? Iba 20% Slovákov mení osušku dostatočne často. A čo robí zvyšok?

Mohlo by zdať, že ak spod sprchy vychádzame svieži, voňaví a čistí, bude taký aj uterák, do ktorého sa utrieme. Omyl! Na osuške nezostáva iba odumretá pokožka, ale tiež choroboplodné zárodky žijúce vo vani či sprche (vrátane tých, ktoré sa pohybujú po predmetoch v kúpeľni) a tiež výlučky močových ciest.  Znie to hrozne, však? Našťastie väčšina z nich je pre nás škodlivá, nakoľko pochádzajú od nás. Situácia sa zmení, ak osušku požičiame inej osobe, alebo ho tá užije bez nášho vedomia. Podstupujeme tak riziko infekcie, pupienkov, akné či alergie.

Ako často je nutné vymeniť osušku?

Mikrobiológovia a patológovia sa zhodujú, že nie častejšie ako po treťom použití. To za predpokladu, že bude dobre rozprestretá a v kúpeľni bude dobrá cirkulácia vzduchu. Ak ucítime čo i len náznak nepríjemného zápachu,  nemali by sme pranie uteráka odkladať. Ako sa v prieskume ukázalo, iba 20 % ľudí mení ručník tak často ako je to odporúčané. 50% to robí raz v týždni,  17% potvrdilo, že to robí ledva niekoľkokrát v mesiaci.  Iba 7% opýtaných potvrdilo, že mení osušku každý deň.
Záver? Pri predpoklade, že sa kúpeme najmenej raz denne, vyše polovica z nás čaká s praním uterákov 2x viac ako je to vhodné.
Je čas zmeniť návyky?

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Viete, po koľkom použití treba vymeniť osušku? Iba 20% z vás to robí dostatočne často”