Viete prečo pri bozkávaní zatvárame oči? Vedci na to majú jednoznačnú odpoveď

Pre rozlúštenie záhady nemuseli britskí vedci z Royal Holloway University of London ani vyzvať páry k bozkávaniu. Namiesto toho preverili účastníkov zrakovým testom, zatiaľ čo merali ich hmatový zmysel. Sledovali reakciu na ľahké vibrácie vysielané do prstov jednej ruky.
Výsledky testov potvrdili, že hmat účastníkov experimentu bol menej citlivý, ak mali ich oči viac práce. Mozog sa pri bozkávaní totiž dostáva do konfliktu dvoch zmyslov – hmatu a zraku. Pretože dostávajú dotyky prednosť, zrak sa sunie do pozadia. A zatvorené oči hmatový zážitok predsa len umocnia …

“Tieto závery by mohli vysvetliť, prečo zatvárame oči, keď sa chceme zamerať na iný zmysel,” povedala denníku The Independent kognitívne psychologička Polly Dalton. “Ak zredukujeme vizuálne podnety, zostane viac mentálne kapacity na to, aby sme sa mohli zamerať na ďalšie prvky nášho zážitku.”

pexels-photo-165867

Rovnakým spôsobom odborníci vysvetľujú aj iné príjemné činnosti spojené s hmatom či dotykom, ako je napríklad tanec alebo sex. Pri tancovaní po parkete s atraktívnym partnerom si túžime vychutnať fyzický kontakt viac ako čokoľvek iné, rovnako ako pri sexe. Oči v tú chvíľu nepotrebujeme. A tak sklopíme zrak.
“Už predtým sa potvrdilo, že čím viac podnetov naše oko registruje, tým menej vnímame sluchové podnety,” uviedla  psychologička Sandra Murphy. “Náš výskum rozširuje tieto závery o hmatový zmysel. Ten je zvlášť dôležitý vzhľadom na rastúce použitie hmatových informácií vo výstražných systémoch. ”

pexels-photo-192329

Zdroj Yaribuzz.com

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Viete prečo pri bozkávaní zatvárame oči? Vedci na to majú jednoznačnú odpoveď”