Kuchyňa slnečnej Agydejskej republiky nám ponúkla skvelý recept na syr, ktorý sa po roku 1980 dostal na mnohé regály obchodných reťazcov po celom svete. Každý rok sa v jeho krajine pôvodu, v meste Majkop, organizuje festival syrov, kde si môžete vychutnať to pravé krémové potešenie.
My vám tento recept ponúkneme tu, aby ste si ho mohli urobiť doma a nebudete na to potrebovať ani veľa ingrediencií!
Potrebujete:
- 4l mlieka
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1,2 litra srvátky
- Kuchynský teplomer
Postup:
Srvátka by mala byť dostatočne kyslá, odstáta 2-3 dni, mlieko plnotučné, čerstvé a soľ nejodidovaná.
Nalejte mlieko a srvátku do 2 hrncov. Mlieko zohrejte na 85 stupňov a srvátku do 72 stupňov.
1 liter srvátky vylejte do mlieka za mierneho miešania. Keď sa hmota stane tvarohovitou, vylejeme do nej zvyšok srvátky. Hrniec dajte preč z ohňa a syr nechajte postáť 20-25 minút.
Do cedidla vložte pár vrstiev gázy, nalejte do neho syrovú zmes, posoľte 1/2 lyžičky soli a nechajte pôsobiť 20 minút.
Otočte syr, posoľte druhú stranu zvyšnou soľou a nechajte ho úplne vychladnúť.
Vychladený syr vložte do chladničky na 6-8 hodín. Hotovo!
Ak chcete mať doma vynikajúci syr, nemusíte si ho vždy kupovať iba v obchode.
Vyskúšajte a neoľutujete!
zdroj: sovkusom.ru