Najlepší recept na pravú kapustnicu, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom slovenskom stole

Polievky sa stali podstatným elementom nášho života. Menia sa podľa sezóny. Teraz v zime sú žiadané najmä tie husté a horúce. Preto je ten správny čas na poriadnu aromatickú kapustovú polievku.

Kapustnica z kyslej kapusty je chutná a zasycujúca polievka. Najčastejšie je jej základom vývar z údeného bôčika či rebierok. Podáva sa so zemiakmi alebo chlebom.

Ingrediencie

  • 400 g kyslej kapusty
  • 500 g bravčových rebierok
  • 300 g bravčovej krkovičky
  • 4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeléru
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 zŕn nového korenia
  • 1 lyžička mletej papriky
  • čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • cukor v prípade potreby

Kapuśniak

Postup

  1. Rebierka i krkovičku nakrájajte na prúžky. Potom ich vhoďte do veľkého hrnca a zalejte 2 l studenej vody. Počas toho čo sa mäso varí, pridajte bobkový list, nové korenie a čierne korenie.
  2. Mrkvu, petržlen a zelér nakrájajte na kolieska. Len čo bude mäso mäkké, do hrnca vložte ďalšiu zeleninu. Varte asi 10 minút.
  3. Do vývaru pridajte nakrájanú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, pridajte vodu.
  4. Zemiaky nakrájajte na kocky a uvarte v osobitnom hrnci. Potom ich pridajte do kapustnice.
  5. Polievku osoľte podľa chuti, pridajte papriku. Ochutnajte, či kapustnica nie je príliš kyslá. Ak áno, nebojte sa pridať aj trochu cukru. Všetko spolu varte asi 40 minút.

Kapuśniak

Zdroj: zajadam.pl

Chod hore