Slovenské národné jedno, bryndzové halušky, nepochádzajú zo Slovenska. Viete odkiaľ?

Tak ako všetci Slováci, aj turisti a ľudia zo zahraničia, pokladajú brydzové halušky za jedno z národných jedál našej krajiny. Opak je však pravdou a toto jedlo nikdy nebolo národné. Na pôvod bryndzových halušiek sme sa teda opýtali známej etnologičky Kataríny Nádaskej.

https://www.instagram.com/p/Bxc2gurHgzE/

Našim národným jedlom boli kaše

Doposiaľ nás obyvatelia Ameriky, ale aj iných západných krajín pokladali za roľníkov a remeselníkov, pretože až do konca druhej svetovej vojny žilo na vidieku omnoho viac obyvateľov ako v mestách. Ak to chceme vyjadriť číselne, 90% ľudí žilo na dedinách a lazoch, kde sa venovali poľnohospodárstvu a chovu dobytka. Len 10% ľudí teda žilo v mestách.

Z predchádzajúcich faktov vyplýva, že ľudia žili skromne a nestravovali sa tak, ako tí bohatší. Jedávali väčšinou riedšie jedlá ako napríklad pohánková kaša. Pani Nádanská sa k tomuto faktu vyjadrila takto:  „Národným jedlom boli jednoznačne kaše – pohánková, jačmenná, z prosa. Servírovali sa na sladko aj na slano a tieto kaše boli aj obradové rituálne jedlá, napríklad na Vianoce.“

Pôvod nášho “národného” jedla je v Rumusku. Bryndzová halušky priniesli rumunskí roľníci a Slovákom zachutili natoľko, že sa za krátky čas rozšírili a stali veľmi populárnym jedlom. Jedným z dôvodov bola ľahká dostupnosť potrebných surovnín a vysoká miera zasýtenia.

https://www.instagram.com/p/BxNLTnPB93D/

Okrem bryndzových halušiek v tej dobe ľudia milovali aj mravčie vajíčka, primárne určené na vtáčí zob. Ľudia ich však pražili a sypali do kornútov a takto jedli.

Katarína Nádaská sa vyjadrila aj k pôvode nášho národa. ,,Moderný slovenský národ sa sformoval neskoro, až keď sa uzákonila spisovná slovenčina, to bolo v 19. storočí. Základným elementom národa je spoločný jazyk.

Dovtedy je ťažké hovoriť, že tu bol slovenský národ. Ľudia žijúci na tomto území niečo také nepoznali, bolo veľmi ťažké povedať, že ja som Slovák. Keby súčasní obyvatelia Slovenska genealogicky pátrali po svojich predkoch, drvivá väčšina z nich by našla predka z inej kultúry, iného národa. Ešte predtým, ako sem prišli Slovania, sa na našom území pohybovali Kelti, Turci, Nemci či Frankovia. Zároveň sa všetko miešalo, čo je pre mnohých odporcov migrácie niečo neprijateľné.Preto mi je niekedy smiešne, keď niekto napne hruď a začne hovoriť – ja som ten pravý Slovák. Skutočnosť je úplne iná.“ Celý rozhovor si môžete prečítať na webe týždenníka Život.

https://www.instagram.com/p/Bmde0t7BXmN/

zdroj photo: thisisslovakia / halushkys

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Slovenské národné jedno, bryndzové halušky, nepochádzajú zo Slovenska. Viete odkiaľ?”