Úžasná torta na spôsob vtáčieho mlieka, ktorú si robíme po dlhé roky a je na nezaplatenie

Sladká pochúťka s názvom „Vtáčie mlieko“ je na tomto svete už od roku 1987. Od tej doby sa stal populárnym nielen v Rusku, ale aj v ďalších krajinách. Ak sa tohto dezertu neviete nabažiť, ponúkame vám niečo lepšie – recept na tortu, na ktorom sa pracovalo 6 mesiacov!

Pôvodný názov je odvodený podľa antickej mytológie, kde bolo vtáčie mlieko niečo ako zázrak, ktorý ani nemôže existovať. Hovorili, že ľudia, ktorí mali všetko, mohli už len snívať o vtáčom mlieku.

Príprava vtáčieho mlieka v domácich podmienkach nie je vôbec ľahká a preto sme si pre vás pripravili jeho zľahčenú verziu. Výsledok bude rovnako chutný a výroba 2-násobne kratšia!

Ingrediencie:

  • 4 vaječné bielka
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • 260ml vody
  • 50g masla
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 12g želatíny
  • 100g tmavej čokolády

Postup:

  1. Namočte želatínu do 1 pohára s vodou a nechajte ju tam 1 hodinu.
  2. Vyšľahajte si bielka do nadýchanej peny, pridajte kyselinu citrónovú a cukrový sirup. Na prípravu cukrového sirupu si do hrnca dajte 4 lyžice cukru a 4 lyžice vody (pomer 1:1) a povarte 15 minút na miernom ohni.
  3. Ohrejte si želatínu aby sa rozpustila, ale nevarte. Ešte teplú ju tenkým prúdom pridajte do bielkov. Pri tomto kroku bielka neprestávajte šľahať.
  4. Čokoládu si rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli.
  5. Nalejte ju do formy na dezert a vložte do chladničky na 15 minút.
  6. Po uplynutí času, nalejte na čokoládovú vrstvu bielkovú zmes, dajte do chladničky a vyberte až keď dezert stuhne.

Hotovú sladkosť môžete ešte ozdobiť čerstvou mätou a podávať s kávou alebo čajom!

Dobrú chuť!

Торт «Птичье молоко»

Chod hore