Sladká pochúťka s názvom “Vtáčie mlieko” je na tomto svete už od roku 1987. Od tej doby sa stal populárnym nielen v Rusku, ale aj v ďalších krajinách. Ak sa tohto dezertu neviete nabažiť, ponúkame vám niečo lepšie – recept na tortu, na ktorom sa pracovalo 6 mesiacov!
Pôvodný názov je odvodený podľa antickej mytológie, kde bolo vtáčie mlieko niečo ako zázrak, ktorý ani nemôže existovať. Hovorili, že ľudia, ktorí mali všetko, mohli už len snívať o vtáčom mlieku.
Príprava vtáčieho mlieka v domácich podmienkach nie je vôbec ľahká a preto sme si pre vás pripravili jeho zľahčenú verziu. Výsledok bude rovnako chutný a výroba 2-násobne kratšia!
Ingrediencie:
- 4 vaječné bielka
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- 260ml vody
- 50g masla
- 4 polievkové lyžice cukru
- 12g želatíny
- 100g tmavej čokolády
Postup:
- Namočte želatínu do 1 pohára s vodou a nechajte ju tam 1 hodinu.
- Vyšľahajte si bielka do nadýchanej peny, pridajte kyselinu citrónovú a cukrový sirup. Na prípravu cukrového sirupu si do hrnca dajte 4 lyžice cukru a 4 lyžice vody (pomer 1:1) a povarte 15 minút na miernom ohni.
- Ohrejte si želatínu aby sa rozpustila, ale nevarte. Ešte teplú ju tenkým prúdom pridajte do bielkov. Pri tomto kroku bielka neprestávajte šľahať.
- Čokoládu si rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli.
- Nalejte ju do formy na dezert a vložte do chladničky na 15 minút.
- Po uplynutí času, nalejte na čokoládovú vrstvu bielkovú zmes, dajte do chladničky a vyberte až keď dezert stuhne.
Hotovú sladkosť môžete ešte ozdobiť čerstvou mätou a podávať s kávou alebo čajom!
Dobrú chuť!