Vo Fínsku dávajú novorodencov do krabíc. 95 percent matiek aby nemenilo

Čo si myslíte o tom keď sa človek narodí a mal by mať o všetko postarané? Bez rozdielu na rodinu alebo nato koľko jeho rodičia vedia zarobiť? Predstavte si teraz väčší obraz.

Rodiny s deťmi ktoré majú rovnaké podmienky. Znie to veľmi fantasticky a neuveriteľne? Mali sme niečo podobné ale nebolo to ideálne ako sa zdalo. Budeme snívať ? Nie! Vo Fínsku je takýto štandart realita. Keď sa tam totiž narodí dieťa – dostane štartovací balíček.

zdroj: www.idealistrevolution.org

6840

Fínske ženy sa považujú vo svete ako najšťastnejšie. Prečo? Lebo keď porodia dieťa dostanú od štátu darček. Pevná kartonová krabica ktorá obsahuje kompletnú výbavu pre dieťatko. Dno krabice je vyložené matracom a prikrývkou. Ako ich prvá posteľ. K tomu dostane plienky, vankúš na spanie, čiapočku, topánočky , župan a potreby pre kúpanie a obrazkovú knižku.

Fínske deti teda bez rozdielu od sociálnych skupín vo svojich prvých dňoch spia v krabici. Fíni sú nato zvyknutí a túto 80 ročnú tradíciu dodržiavajú a v žiadnom prípade o ňu nechcú prísť.

Ešte v 30. rokoch minulého storočia bolo Fínsko oproti dnešku dosť chudobnou zemou s vysokou úmrtnosťou novorodeniatok. 65 z 1000 detí umrelo. Táto škaredá štatistika sa však začala dramaticky meniť keď fínska vláda v roku 1938 zaviedla generálne opatrenie. Všetkým mamičkám nariadili aby v 4. mesiaci tehotenstva išli k doktorom. Štát sa chcel poistiť aby sa budúcim mamičkám dostala lekárska starostlivosť. Od 1949 ich takto obdarovajú a dnes je Fínsko jeden z najlepších štátov s najnižšou úmrtnosťou na svete.

To že spia v krabici je úplne v poriadku lebo v očiach fínskej spoločnosti sa krabica stala symbolom rovnosti.

„Vnímam to ako dôkaz toho , že niekto sa stará, že niekto chce, aby naše dieťa malo dobrý štart do života. A teraz keď sa navštevujeme s priateľmi a malými deťmi, je pekné vidieť , že zdielame tie samé veci. Posilňuje to v nás pocit, že sme všetci v tomto za jedno. „ povedal jeden spokojný fínsky otec.

Obsah balíčka je však v priebehu rokov značne zmenený a viacmenej odrážal tendencie svojej doby. V 30. a 40. rokoch obsahoval hlavne látky preto lebo vtedy boli ženy zvyknuté  svojím deťom šiť oblečenie. Aj v priebehu druhej svetovej vojny sa štát stal veľkým v poskytovaním balíčka. V roku 1968 sa v krabici po prvýkrát objavil spiaci vak.  Z dôvodu ochrany  životného prostredia sa však Fínsko v roku 2006 vrátilo k látkovým plienkam a na podporu kojenia vyradilo z krabice všetko škodlivé a nahradilo ho podložkami na kojenie. Na podporu čítania sa do balíčku zariadila taktiež obrazková kniha.  I keď štát dáva matkam na výber medzi materským balíčkom a jednorazovým finančným príspevkom 95 percent žien dáva prednosť krabici. Sú rady, že v dobe tehotenstva sa nemusia obťažovať obchodom. Mamičky si pochvaľujú, že sa vždy potešia keď sa každým rokom mení farba oblečenia. „ Je to pekné si to porovnávať a hovoriť si, toto dieťa sa narodilo v tom istom roku ako aj mne,“.  Pre BBC toto odkázala Titta Vayrynen.

Chod hore