Slovenská kvetinárka hovorí, že tento prípravok je doslova darom z nebies pre každú orchideu

Hoci niektorí ľudia považujú orchideu za rozmarnú a náročnú na starostlivosť, existujú aj takí, ktorí z nej dokážu vypestovať niekoľko krásnych druhov na celej svojej parapete. Ako to urobili?

Je to jednoduché, postupovali podľa týchto pokynov a my sa s vami o ne podelíme!

как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

Ako sa správne starať o orchideu

  1. Kedy ju presádzať?

Po zakúpení nemusí byť ihneď presadená do novej pôdy. Zdravé rastliny potrebujú presadiť až po 2-3 rokoch, kedy sa zničí starý substrát.

Ak ste sa stali majiteľom znehodnotenej orchidei, v tomto prípade konajte až po skontrolovaní koreňov, ktoré môžu byť zhnité alebo vysušené.

 как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

  1. Aký substrát je vhodný pre Lišajovec?

Lišajovec je druh orchidei, ktorá rastie na kmeňoch stromov. V prírode nepotrebuje žiaden substrát, pretože prijíma živiny výhradne z dažďovej vody. V domácich podmienkach však potrebuje pôdu a preto jej zabezpečte stabilnú a zvislú polohu v hrnci alebo inej nádobe.

 как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

  1. Ako si vybrať nádobu na presádzanie?

Aby sa rastlinka cítila dobre v novej pôde, je potrebne jej vybrať aj vhodnú nádobu. Tá by mala byť priehľadná, zodpovedať veľkosti rastliny a musí mať drenážne otvory.

как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

  1. Ako presádzať orchideu?

Pripravte si malú misku s teplou vodou, priehľadný kvetináč, nožnice, nový substrát, trochu penoplastu (polystyrén) a prípravok na ošetrenie korienkov. Vopred si prevarte vodu. Potom umiestnite orchideu do hrnca s vodou. Opatrne ju vytiahnite a opäť ponorte do vody. Odstráňte korienky od substrátu.

Vydenzifikovanými nožnicami sa zbavte zhnitých alebo vysušených korienkov. Zvyšné zdravé korienky ošetrite prípravkom. Na dno kvetináča si vysypte trochu nového substrátu, následne do neho vložte orchideu a pousilujte sa dať kúsoček penoplastu priamo do základov rastlinky. Kvetináč naplňte až po vrch substrátom. Po presadení ju v žiadnom prípade nepolievajte skôr ako o 7-10 dní neskôr.

как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

  1. Čo urobiť, aby orchidea kvitla?

Niektorí ich skrývajú na určitý čas do tmy a potom ju umiestnia naspäť na okenný parapet. Tento trik však funguje len u zdravej orchidei, ak je váš kvet slabý, nie je nutné, aby ste robili podobné experimenty.

Použite cytokinínovú kašičku, ktorá dokáže stimulovať rast stopky kvetu. Jednoducho naneste malé množstvo na púčik a po 2 týždňoch si všimnete výsledok! Umožní vám ľahko vykonať reprodukciu bez poškodenia rastliny.

как ухаживать за орхидеей в горшке в домашних условиях

Aké triky s orchideami máte vy? Podeľte sa o ne!

Chod hore