10 znakov, že váš partner je emocionálny psychopat a mali by ste sa s ním rozísť

Kričia, keď sa im nedostáva pozornosti. Majú sadistický zmysel pre humor. A sú očarujúci … Emocionálni psychopati sa nepostrehnuteľne pohybujú okolo nás. A sú možno bližšie, než si myslíme. Týchto 10 znakov by vám malo napovedať, či týmto nebezpečným cynikom nie je priamo váš partner.

1. Chýba im empatia

Mávate pocit, že je váš partner ako chodiace menhir? Zachováva „poker face“ a emócie dáva najavo, len keď ide o otázky života a smrti? Muži sú všeobecne tvorovia emocionálne chladnejší. Nemožno po nich žiadať intenzívnej reakcie na každú maličkosť. Pokiaľ ale nikdy neprejavili najmenší náznak súcitu alebo empatie, niečo nie je v poriadku …

2. Neustále klamú

Kto klame svojmu partnerovi, podrezáva vzťahovú vetvu. Vari môžu chovať súcit, keď svojou falošnosťou zraňujú najbližšieho človeka? Nejde o to, či hovoria nepravdy týkajúce sa dôležitých tém či malicherností. Emocionálni psychopati majú tendenciu klamať o všetkom. Čo je nestabilný základ pre pevný a krásny vzťah.

3. ponižujú svojich partnerov pred ostatnými

Ponižovanie partnera v spoločnosti nielenže nie je prejavom lásky, ale ani rešpektu. Dotyčný zraňuje partnerove city a uprednostňuje urážky pred tým, aby sa za neho postavil. Taký grobian si nezaslúži nič iné ako označenie „citový psychopat“.

4. Dožadujú sa pozornosti, ale sami ju nevenujú

Utápajú sa v lichôtkach a v momentoch, kedy sú stredobodom pozornosti. Až zabúdajú na svoj náprotivok. Neuvedomujú si, že každý v páre vyžaduje určitú mieru pozornosti. Sú neurotickí, keď ich potreby nie sú (okamžite) ukojené. To však vedie k jednostrannému vzťahu.

5. Nikdy nie sú vinníkmi

Zodpovednosť za činy im nič nehovorí. Veď je oveľa jednoduchšie zvaliť vinu na partnera ?! Ich ego zostane nepoškvrnené. A myseľ čistá ako studnička …

6. Izolujú svojích partnerov

Emocionálni psychopati sa dožadujú pozornosti. Ale nechcú sa o ňu deliť. S nikým! Preto môžu partnera presviedčať, že nikoho iného k životu nepotrebujú. V horšom prípade mu vychádzky do spoločnosti zakážu úplne. Nie zriedka v túto chvíľu nastúpi vydieranie v zmysle „či ma miluješ, tak …“.

7. Vydierajú

Emocionálni psychopati neriešia problémy mávnutím rukou. Namiesto toho sa pravdepodobne rozzúria a začnú svojho partnera vydierať. V závažných prípadoch môžu narušení jedinci vyhrážať, že si fyzicky ublížia.

8. Neprejavujú ľútosť

Napriek všetkým krutostiam, ktoré sú schopní vykonať ľuďom, ktorí sa rozhodli stráviť život po ich boku, nikdy nedajú najavo ľútosť. Slovko „prepáč“ nepoznajú. Oveľa skôr partnerov presvedčia, že za všetko môžu oni.

9. Majú sadistický zmysel pre humor

Každý máme iný zmysel pre humor a aj ten čierny má svoje „čaro“. Vo vtipoch plných násilností či nechutnosti možno ale len ťažko hľadať nadsádzku. Skôr začnú partnera strašiť.

10. Sú mimoriadne charizmatickí

To najhoršie nakoniec – všetky spomínané odporné vlastnosti emocionálnych psychopatov sa schovávajú za mimoriadne pohľadnú šupkou. Ich silné charizmu zvádza. A bohužiaľ hocikedy zaslepí. Ak sa s týmto extrémnym ľudským druhom spustíte, pravdepodobne s ním vydržíte dlho – po každej hádke vás „očarí“ svojou osobnosťou aj slovíčkami, že „všetko bude ako predtým“.

Chod hore