Celú zimu som zbieral plastové fľaše a potom som ich všetky dal na záhradu. Tu je dôvod prečo!

4-členná rodinka sa za rok rozhodla nazbierať 300 prázdnych plastových fliaš. Vedeli, že sa z nich dá urobiť niečo, čo bude mať dlhodobý účinok.

поделки из пластиковых бутылок

Nielenže opätovne využili plastové fľaše, ušetrili aj životné prostredie a svoje vlastné peniaze. S príchodom záhradkárskej sezóny vám chceme ukázať, ako si môžete postaviť skleník vlastnými rukami z obyčajných plastových fliaš!

поделки из пластиковых бутылок

теплица из пластиковых бутылок

Tu je napríklad skleník zo 7000 fliaš, ktoré si nazbieral jeden obyvateľ Škótska len za 3 mesiace. Z tohto množstva si vybral 1000 najlepších fliaš a postavil si skleník 2×2 metre s výškou 1,9 metra.

теплица из пластиковых бутылок

Najpracnejšie bolo vyčistenie etikiet z fliaš a nájsť im vhodné miesto na uskladnenie pred tým, ako ich začal používať pri stavbe. Skleník si postavil nasledovne: najskôr zostavil drevený rám, potom nasadzoval jednu fľašu na druhú tak, aby sa hrdlo fľaše dostalo do vyrezaného otvoru v spodnej časti druhej fľaše. Konštrukciu stabilizoval drevenými tyčami, ktoré namazal lepidlom.

теплица из пластиковых бутылок

Tu je niekoľko príkladov fľašových skleníkov. Krása týchto návrhov spočíva aj v tom, že ich môžete ľahko presunúť na iné miesto vo vašej záhradke.

теплица из пластиковых бутылок

A takto si vyrobíte škridle z fliaš: odrežte si hrdlo a dno fľaše, zvyšok plastového valcu si rozrežte na polovicu. Okraje oboch polovíc si spojte zošívačkou (viď obrázok nižšie).

Ako vidíte, skleník sa dá vyrobiť takmer z ničoho a vaša peňaženka nebude zívať prázdnotou. Stačí trochu kreativity a šikovnosti!

теплица из пластиковых бутылок

zdroj: takprosto.cc

Chod hore