Tieto dve slová doslova zmenili môj život! Pokoj v duši, poriadok v dome aj v mysli…

V roku 2017 sa japonský štýl Wabi-sabi stal veľmi populárnym hlavne medzi celebritami a miliardármi. Obzvlášť mu prepadli herečka Jessica Alba a zakladateľ Twitteru Jack Dorsey.

Aké sú vlastne charakteristiky tejto východnej filozofie a čo presne označujú používatelia na Instagrame hashtagom #wabisabi, sa rozhodla rozobrať redakcia „chillin.sk!“.

ваби саби стиль

Wabi-sabi je japonská filozofia, ktorej hlavným princípom je umenie nájsť krásu v nedokonalosti. Doslovne „wabi-sabi“ znamená „skromná jednoduchosť“.

ваби саби стиль

Je to úplný protiklad voči dnešnému svetu, ktorý je preplnený dizajnérskymi vecami s ideálne vyriešenými proporciami a nanotechnológiou.

ваби саби стиль

Filozofia Wabi-sabi navrhuje opustiť nákupné centrá v prospech blších trhov, vymeniť lesklé parkety za obyčajné staré drevo, a namiesto riadu z obchodného domu použiť autentické, možno aj doma vyrobené riady.

ваби саби стиль

Andrew Juniper, autor známeho bestselleru „Vnútri Wabi-sabi: japonské umenie nestálosti“, jasne vo svojej knihe vysvetľuje ako môže byť táto filozofia užitočná pre moderného človeka.

ваби саби стиль

„Je to výzva, aby sme ocenili prasknutú vázu, pokojný daždivý deň, nestálosť vecí. Je to alternatíva k dnešnému svetu – rýchlo sa meniacemu, orientovanému na masovosť. Wabi-sabi nám pripomína, že by sme mali spomaliť a nájsť komfort v jednoduchých veciach, ktoré nás obklopujú.“

Japonský štýl v interiéri

ваби саби стиль

Adeptom, ktorý chcú Wabi-sabi vyskúšať pripomíname, že obydlie by malo byť jednoduché a pohodlné. Nepotrebujete žiadne zbytočné ozdoby vo forme mnohých sôch a suvenírov. Ale vašim obľúbeným knihám určite nezabudnite vydeliť miesto.

ваби саби стиль

Japonská filozofia odporúča odieť izby do pokojných neutrálnych farieb. Hlavne sa sústreďte na miesto odpočinku.

ваби саби стиль

Ešte jedným dôležitým elementom japonského štýlu Wabi-sabi je otvorenosť a plnosť priestoru. To nám umožňuje skutočne prežiť mier a harmóniu s vonkajším svetom.

ваби саби стиль

Ak chcete svoj interiér ozdobiť v štýle Wabi-sabi nepotrebujete veľké finančné prostriedky, špeciálny tréning alebo pomoc dizajnéra. Potrebujete len tichú myseľ, jemné vnímanie krehkosti sveta a schopnosť akceptovať veci také aké sú, bez príkras.

ваби саби стиль

Japonská filozofia nám neurčuje žiadne jasné pravidlá na vytvorenie obydlia v štýle Wabi-sabi. Hlavnou vecou je, aby každý, aj ten najmenší, predmet nábytku alebo dekorácie mal svoj zmysel. Stojí za to prehrabať sa v starých pivniciach alebo povalách a nájsť naozaj jedinečné veci!

ваби саби стиль

Želáme všetkým našim čitateľom, aby ostali v mieri so sebou aj s najbližším okolím! Ak dokážeme mať radi veci, ktoré už máme, so všetkými ich prasklinkami a nedostatkami, nebudeme musieť míňať veľké sumy na kúpu nových.

zdroj: takprosto.cc

Chod hore