Susedia sa mu smiali, že na zeminu v záhrade dal noviny. Potom ale zistili, že ide o geniálny nápad!

Nik nemá rád, keď mu burina naruší jeho záhradku, oázu pokoja. Je jednoduchý spôsob ako sa tomu vyhnúť. Skúste použiť noviny, tie vám pomôžu zbaviť sa buriny takmer okamžite. Nie len že vás zbavia buriny, ale odstránia ju na celú sezónu ak nie na ešte dlhší čas.

Ako si môžete všimnúť, na obrázku sú pivónie a baptisie a ďalšie vzácne odrody kvetov. Že ich nevidíte? To preto, lebo okrem nich tam je veľké množstvo rôznej buriny a nežiaduceho porastu. Vytrhávanie a plenie by bolo zdĺhavé a náročné.

Burina ale nemôže rásť, ak je pokrytá hrubou vrstvou novín, v tomto prípade bol použitý New York Times! 😀

Postihnuté miesto polejte veľkým množstvom vody. Na danú plochu priamo na buriny položte noviny okolo okrasných rastlín.

Tento mladý výhonok Baptisia takmer zahynul, no po týchto opatreniach sa pomerne rýchlo zrehabilitoval. Je to vďaka tomu, že už mu nie je obmedzovaný prístup vody a svetla.

Týmto pivóniám to tiež pomohlo. Sú silnejšie, zelenšie a určite budú aj voňavejšie.

Na týchto ľaliách je prakticky vidieť ich vďačnosť. Tým, že voda sa dostane do novín udržuje to vlhkosť po dlhšiu dobu a teda zamedzíte vyschnutiu.

Ale späť k „projektu“ potom ako noviny poukladáte na inkriminované miesta, postriekajte ich vodou, pretože v opačnom prípade by vám ich vietor porozfukoval po celej záhrade.

Ak už ste spravili tento krok nastala posledná fáza a to: poprehrabujte a premiešajte noviny a zeminu, aby sa to spojilo a vytvorilo jeden substrát. To by vám malo zabezpečiť obmedzenie rastu buriny aspoň na rok dva.

Tu je ďalší veľký prínos novín. Ako sa papier rozkladá a tiež aj drť, bude to vašej pôde poskytovať bohaté krmivo ktoré je priaznivé aj pre organizmy v pôde. Ak spravíte tieto opatrenia už v priebehu prvého roka spozorujete, ako vaša pôda ožije (s organizmom, ktorý je potrebný na prekyprenie pôdy a je tzv. stavebným tímom)

Určite sa pýtate, či môžete použiť aj kartónové škatule. Áno, môžete. Novinami sa dá ale jednoduchšie manipulovať.

Určite sa zamýšľate aj nad tým, že či atrament, ktorý je v novinách nepoškodí pôdu. Nemal by, nakoľko v dnešnej dobe sa vo veľkom množstve používajú nie-chemické farbiva.

Ak mate problém s burinou, určite vyskúšajte tento spôsob. Uvidíte aký to bude mať pozitívny vplyv na vašu záhradku.

zdroj: www.agardenforthehouse.com

Chod hore