Pre milovníkov cesnaku dnes máme extra špecialitu. Do bochníkov sa pridáva namiesto klasického cesnaku cesnak medvedí. Je o poznanie silnejší i aromatickejší. Upečené bochníky tak skvele voˇbajú a ešte lepšie chutia. Chuť je plná a na cesnak naozaj bohatá.
Nebojte sa však niečoho extrémneho. Tvaroh, ktorý je do bochníkov pridaný, cesto aj finálna chuť krásne zjemní.
ingrediencie
– 500 g hladkej múky
– 20 g čerstvého droždia
– 1 lyžička cukru
– 100 ml mlieka
– 150 g kyslej smotany
– 1 vajce
– 250 g masla
– 150 g tvarohu
– 3 lyžičky soli
– 2 paličky medvedieho cesnaku
– 1 vajce na potretie
postup
1) Do teplého mlieka primiešame cukor a droždie. Počkáme, až nám vzíde kvások.
2) V miske zmiešame múku so soľou, maslom a tvarohom. Vajcia zmiešame so smotanou a túto zmes pridáme do múky. Pridáme k tomu všetkému kvások a vypracujeme tuhé cesto. Dajte na hodinu do chladničky.
3) Po uplynutí hodiny cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme na pomúčenej doske zhruba na 1,5 cm hrubý plát. Ten zasypeme cesnakom a preložíme na plát na pol, znova napoly a ešte raz napoly.
4) Necháme 10 minút odležať, potom rozvaľkáme a znova preložíme. Zase necháme 10 minút odležať, opäť rozvaľkáme a znovu preložíme. Takto spracované cesto rozvaľkáme na finálny plát hrubý 2 cm. Pomocou hrnčeka vykrojíme jednotlivé kolieska.
5) Ak sa Vám nechce zdržovať s prekladmi, pridajte cesnak rovno do cesta. Nemusíte ho potom takto zapracovávať.
6) Kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozohrejeme si rúru.
7) Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry. Pečieme na 200 stupňov približne 18 minút.
Zdieľajte tento báječný recept na domáce cesnakové žemličky aj s vašimi priateľmi!